Wielrenners Bergh in het Zadel sluiten periode Leipzig af

’s-HEERENBERG – De wielrenners van Bergh in het Zadel, veelal samen met hun partners, hebben afgelopen zaterdag de ‘periode Leipzig’ afgesloten. Een cyclus van vier jaren, waarin alles in het teken stond van de fietstocht van ’s-Heerenberg naar Leipzig en terug. Een tocht van maar liefst 1400 kilometer, die in negen dagen tijds werd volbracht.

Door Sjaak Reumer

In zijn openingswoord sprak voorzitter Theo Mijnen van een bijzondere tocht door de problemen die vóór de tijd opgelost moesten worden. In dat kader complimenteerde hij de routecommissie en vele anderen die het ontbreken van politiebegeleiding tijdens delen van de tocht, waarin in groepen gefietst moest worden, op een geweldige manier hebben opgelost.

Penningmeester Wilbert Esselink kon bekend maken dat in de vier jaren voor de tocht naar Leipzig in totaal 25 procent meer aan opbrengst werd binnengebracht dan in de vorige vier jaren. Samen met de andere disciplines van Bergh in het Zadel, zoals de Ambassadeurs, de golftoernooien, diverse concerten en andere evenementen werd in totaal een bedrag van 1.250.000 euro voor de kankerbestrijding binnen gebracht.

Ankie Kramer
Theo Mijnen gaf vervolgens nog eens aan dat de komende jaren steeds meer onder één label naar buiten getreden wordt. “We gaan beginnen aan een nieuwe fase van vier jaren, waarin we gezamenlijk naar buiten treden voor de kankerbestrijding. Waar we over vier jaren heen fietsen is nog niet bekend, maar ik kan jullie verzekeren: er komt een nieuwe tocht.” Mijnen had echter ook nog een mindere boodschap. “Ankie Kramer gaat het komende jaar stoppen als secretaris. Voor de spin in het web van Bergh in het Zadel zullen vijf mensen nodig zijn om haar te vervangen.”

Fotograaf Robin Sommers mocht vervolgens zijn fotoboek ‘Bikkels’ promoten, maar eigenlijk was dat bij Jan&Jan in Didam, waar de afsluitingsdag gehouden werd, niet nodig. Hij kon vertellen dat alle renners al een boek besteld hebben. Wie het 100 pagina’s dikke boek met artistieke zwart-wit fotografie van renners, die aan de tocht naar Leipzig deel hebben genomen, wil bestellen kan dat doen via bestellen@bikkelshetboek.nl. Het boek kost 25 euro, is vóór de feestdagen beschikbaar en kan bij Studio Sommers in ’s-Heerenberg worden afgehaald. De opbrengst van het boek is voor Bergh in het Zadel.

Scholder aan scholder.

Ben Kreeftenberg
Het officiële gedeelte werd afgesloten door de man van het eerste uur, Ben Kreeftenberg. Hij heeft alle tochten meegefietst, maar Bergh-Leipzig-Bergh was wel zijn laatste tocht als fietser. In de toekomst wil Ben wel graag als begeleider mee gaan. Namens alle fietsers bedankte hij iedereen voor de geweldige tocht en liet de zaal uit volle borst ‘Scholder aan scholder’ zingen. De drukbezochte reüniedag werd afgesloten met een prima door Jan&Jan verzorgd buffet. Foto’s Robin Sommers