Voetbalbeurs van het Oosten: walhalla voor verzamelaars en liefhebbers

KILDER – ’t Kelrehuus in Kilder verandert zaterdag 7 september in een walhalla voor de echte voetballiefhebber. Twintig verzamelaars vullen in en bij het dorpshuis ruim honderd meter aan stands met allerhande voetbalspullen. Van gesigneerde shirts van Frank Rijkaard, Pelé en Messi tot oude voetbalkaartjes en programmaboekjes uit vervlogen tijden.

Theo Kock (foto) organiseert de eerste Voetbalbeurs van het Oosten. Geïnspireerd door beurzen in Valkenswaard, Houten en Velzen en door verzamelaar Fred Baars uit Braamt benaderde hij diverse standhouders om eens naar het oosten van het land te komen, naar zijn geboortedorp Kilder.

“In Houten en Velzen organiseren ze beurzen voor verzamelaars”, zegt Kock. “In Kilder hebben we spullen voor iedere voetballiefhebber. Zo heb ik nieuwe vaantjes van Willem II, NAC, Vitesse en Volendam, stropdassen van Ajax en dekbedden van Feyenoord. Terwijl een verzamelaar dolblij wordt van een programmaboekje uit de jaren tachtig of een kaartje van Fortuna Elten-De Graafschap uit 2000. Die zijn in Kilder ook verkrijgbaar.”

Home of Football
Het idee voor de eerste Voetbalbeurs van het Oosten ontstond door Fred Baars. Baars bezoekt voor zijn voetbalmuseum Home of Football jaarlijks diverse voetbalbeurzen. Kock ging een paar keer met hem mee en werd zo ook een beetje aangestoken door het verzamelvirus. “Ik spaar al heel lang voetbalplaatjes. Inmiddels koop en verkoop ik ook wel eens wat op beurzen en op Marktplaats.”

Zo ontmoette Kock vorig jaar Henk de Jonge. Hij verzamelde veertig jaar voetbalspullen, maar omdat hij ging verhuizen, had hij geen ruimte meer voor zijn uitgebreide verzameling. “Fred mocht alles van hem overnemen voor zijn Home of Football”, zegt Kock. Toch ging de koop in eerste instantie niet door. “Ik ben de volgende dag echter naar Henk de Jonge teruggegaan en heb een mooie deal met hem gesloten met de afspraak dat Fred de eerste keus had voor zijn museum.”

Vervolgens verkocht Kock een aantal spullen op Marktplaats. Maar het was zoveel dat de Kildernaar zelf besloot een voetbalbeurs te organiseren. Hij flyerde in Houten en Velzen en benaderde diverse standhouders. Met succes, want het Kelrehuus staat zaterdag helemaal vol. Zo vol zelfs, dat Kock er zelf niet meer bij in past.

“We kunnen in het Kelrehuus 97 meter aan stands kwijt. Ik had zelf veel meer meters nodig dan die paar meter die nog over waren, dus wijk ik uit naar de ontmoetingsplek. Het pannaveldje op het terrein van SV Kilder bij het Kelrehuus. Ik heb mezelf dus letterlijk buitengesloten. Nu maar hopen dat het weer een beetje meewerkt.”

Manchester United
De overige standhouders komen vanuit het hele land naar Kilder. “Uit Hillegom, Boxem, Gouda, Brabant en Utrecht”, somt Kock op. Zij brengen unieke spullen mee. “Er komen bijvoorbeeld mensen die in Engeland een huis leeg mochten halen van een overleden voetbalverzamelaar. Zij verkopen onder andere gesigneerde shirts en foto’s uit de roemruchte geschiedenis van Manchester United. Zo hebben ze spullen van spelers als George Best, Dennis Law, de broers Bobby en Jack Charlton, Nobby Stiles en hun beroemde trainer Matt Busby. Een uniek United-shirt met de handtekeningen van negen spelers, die destijds in het verongelukte vliegtuig zaten, is inmiddels verkocht, maar wordt in Kilder officieel overhandigd aan de nieuwe eigenaar.”

Verder staat Jesse Rabelle op de beurs, die 1300 traditionele voetbalshirts heeft uit de jaren tachtig. Er komt iemand met oude krantenknipsels, een verzamelaar met tien meter aan voetbalplaatjes en er zijn relikwieën te vinden van Champions League-winnaar Liverpool en spelers als Mardonna, Cruijff, Van Hanegem en Neeskens. “Er zijn veel heel veel spullen van ere- en eerste divisieclubs, maar ook van clubs uit het buitenland.”

Programma
Naast de voetbalspullen worden tijdens de beurs ook wat wielerartikelen en dingen van de Olympische Spelen aangeboden. Daarnaast zijn er nooit eerder vertoonde foto’s van De Graafschap uit de jaren 1956 en 1957 te zien. Joop Boxstart zorgt voor de muziek en Ron Olyslager en Ali Ibrahim zijn te gast. Sjoerd Weikamp haalt herinneringen op bij de voormalige Graafschap-vedetten.

De Voetbalbeurs van het Oosten begint zaterdag om 10 uur en eindigt om 14 uur. De toegang is 2 euro en jeugd tot 12 jaar mag gratis naar binnen. Voor inlichtingen is Theo Kock bereikbaar via theokock@me.com of 06-20613177.