Vijftig jaar zingen bij rouw en trouw, op zon- en feestdagen

LOIL – Het was destijds pastoor Bos die op een bijeenkomst van de vrouwenvereniging een oproep deed voor de oprichting van een dameskoor. Bij rouw en trouw moesten de meeste mannen werken, dus waren er vrouwen nodig die in de kerk wilden zingen. Anny Reuling (88), Doortje van Alst (85) en Annie Kaal (84) voelden zich meteen geroepen en maken vijftig jaar later nog steeds deel uit van het Loilse dameskoor.

De dames en heren repeteren en zingen tegenwoordig samen. Donderdagavond wordt er geoefend in de pastorie bij de kerk in Loil.

De dames en heren repeteren en zingen tegenwoordig samen. Donderdagavond wordt er geoefend in de pastorie bij de kerk in Loil.

Samen met de huidige koorleden vieren ze op zondag 23 november tijdens het Ceciliafeest het 50-jarig jubileum van het dameskoor in Loil. “We begonnen destijds met zo’n 25 dames”, weet Kaal nog. “De eerste repetities waren in de jongensschool, daarna zongen we in de nieuwe school. Hoofd van de school, Marcel Tiel Groenestege, gaf ons destijds zangles en speelde ook orgel. Maar als hij voor de klas stond, werden we begeleid door organist Jan Lanters.”

Gemengd
Op dit moment telt het koor nog veertien dames, zes sopranen en acht alten. Omdat het aantal heren inmiddels tot vijf is gereduceerd, treden de mannen en vrouwen tegenwoordig gezamenlijk op als gemengd koor. “Het herenkoor bestaat al veel langer”, zegt Van Alst. “Amicitia is zelfs vanuit het herenkoor opgericht. Mijn man is al 64 jaar lid. Toen ik hem leerde kennen, ging ik elke zondag met hem mee naar Loil naar het lof om te luisteren. Ik vond het prachtig dat ik later ook zelf mocht zingen.”

Er werd echter niet alleen op zon- en feestdagen gezongen, maar vooral ook bij jubilea en rouw- en trouwdiensten. “Als mensen 25 of 50 jaar getrouwd waren, zongen we prachtige Latijnse missen als Salva Sancta Parens en het Ave Maria”, vertelt Reuling. “Na de viering in de kerk gingen we vervolgens nog even mee naar zaal Rasing (tegenwoordig Hendriks, NS), waar we koffie met gebak en een borrel kregen. Tegenwoordig trouwt er echter niemand meer en moeten we vooral aantreden bij uitvaarten.”

Toch hebben de dames er nog altijd plezier in. Wekelijks wordt er dan ook reikhalzend uitgekeken naar de repetities op de donderdagavonden in de pastorie. “De repetitieavonden blijven gezellig, die wil ik nog niet missen”, zegt Van Alst. “Het is een verslaving. Toch komt er voor ons ook een moment dat we moeten stoppen. Onze stemmen worden natuurlijk wel minder. Er is alleen geen jonge aanwas meer. Dat is niet alleen jammer voor ons, maar ook voor iedereen die het plezier dat wij altijd in het zingen hebben gehad, moeten missen.”

Jubileumfeest
Het Loils Gemengd Koor viert het jaarlijkse feest van ‘de patrones van kerkkoren Sint Cecilia’ altijd rond 22 november met een feestelijke viering en aansluitend een gezellig samenzijn. Dit jaar gebeurt dat op zondag 23 november in combinatie met het jubileumfeest. Na de viering in de kerk is er een hapje en een drankje bij café zaal Hendriks.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.