Vijfde benefietconcert Barghse Jonges overtreft alles

’s-HEERENBERG – Het begon ooit als een geintje, met een kleinschalig benefietconcert in kroegsfeer in zaal De Gracht. In zestien jaar tijd liep dat geintje echter gigantisch uit de hand. Zaterdagavond brengen de Barghse Jonges hun vijfde concert tegen kanker vanuit de grootste tent van Nederland.

De Barghse Jonges. Foto Robin Sommers

De afgelopen week verrees op een braakliggend stuk bedrijventerrein naast hoofdsponsor Fascinin een megatent van honderd meter lang, veertig meter breed en zestien meter hoog. De festivaltent, die hoog wordt gehouden door veertien masten, werd omgedoopt tot Fascini Festival Dome. Hier treden morgenavond naast de Barghse Jonges, de Kölsche rockband Bläck Fööss, het 65-koppige Oost-Gelders Symfonieorkest met bariton Ernst Daniël Smid en sopraan Kim Howbridge en coverband Bad Habit op.

“Tijdens het eerste concert hadden we maar twaalf nummers en wisten we eigenlijk niet hoe we de avond vol moesten krijgen”, weet Marcel Giezenaar nog. “De tweede keer traden we samen met het Grensland Orkest  op in de oude sporthal en zat het vol. Dat concert hebben we vier jaar later nog eens overgedaan in de nieuwe sporthal. Vier jaar geleden wilden we nog één keer groots uitpakken met het Open Air Concert aan de grens. Dat werd een enorm succes. In 2016 bij het 30-jarig jubileum zeiden we daarom tegen elkaar ‘zullen we het nog één keer doen’.”

Nieuwe dimensie
En zo geschiedde. Er werden opnieuw plannen gesmeed voor een groot concert voor Bergh in het Zadel. Nog groter dan vier jaar geleden. “Je wilt jezelf steeds weer overtreffen”, zegt Hans Kloosterboer. “En steeds weer wat nieuws. Toch hebben we ook nu weer de Bläck Fööss uitgenodigd voor ons concert, net als in 2014. Het concert krijgt echter een hele andere dimensie dan vier jaar geleden.”

De tent waarin het benefietconcert zaterdagavond plaatsvindt.

Dat komt vooral door de inbreng van het Oost-Gelders Symfonieorkest. Met het orkest ontstaat er een mooie mix van pop, rock, Kölsch en classic. “We hebben het Oost-Gelders Orkest gevraagd of er vijftien tot twintig strijkers mee wilden doen. Waarop dirigent Alxander Geluk vroeg: ‘waarom niet het hele orkest?’”, lacht Harry Gerritsen. “We spelen in allerlei wisselende samenstellingen, waarbij ook een paar klassiekers voorbij komen als de Phantom of the Opera en the Second Waltz.”

Klassiekers
Maar er worden ook echte popklassiekers gespeeld, waaronder Holey Mother in de bombastische uitvoering van Pavarotti en Kind of Magic en Barcelona van Queen. Kloosterboer: “De nieuwe zanger van de Fööss, Mirko Bäumer, heeft twintig jaar met de Queen Kings getoerd. Hij zet Freddy Mercury perfect neer. Met Pit Hupperten heeft Bläck Fööss nog een nieuwe zanger. Hij zong met Peter Maffay en Herbert Grönemeyer. Zij geven de band een nieuw geluid, al blijven het karakter en de herkenbare sound van de Fööss overeind.”

Om het geheel in goede banen te leiden, is Stijn Berkhouwer ingevlogen. De Amsterdamse dirigent zit bij alle grote orkesten en deed onder andere het concertgebouw. “Op het moment dat het orkest meedoet is hij de baas”, zegt Giezenaar. “Sinds hij erbij is, loopt het echt perfect. Hij heeft er een geheel van gesmeed, dat zaterdagavond iedereen versteld doet staan.”

Kaarten
Voor het concert zijn nog kaarten beschikbaar. Begin deze week waren er zo’n 2500 verkocht. “Er kunnen ongeveer 2750 mensen in de tent”, vertelt Gerritsen. Informatie over de kaartverkoop staat op www.concerttegenkanker.nl. “Het wordt misschien wel ons laatste benefietconcert. Dat zeggen we steeds, maar het ligt niet voor de hand dat we het over vier jaar nog eens doen. Groter kan bijna niet. Daarbij worden we steeds ouder. Het is niet de bedoeling dat we straks in de rollator het podium opkomen.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.