Toekomst ambitieus Specialized ligt op KEMA-terrein in Arnhem

’s-HEERENBERG – Voor sommigen kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Anderen zagen het vertrek van Specialized uit ’s-Heerenberg al aankomen. De Amerikaanse fietsfabrikant vertrekt eind dit jaar naar Arnhem. Daarmee raakt Montferland een groot en respectvol internationaal bedrijf kwijt.

“We groeien zo hard dat de nood steeds groter wordt om op te schalen”, zegt Frank van Dulmen, die samen met Koos de Boer en Robert Lamain namens het managementteam van Specialized Europe BV spreekt. “Onze ambities zijn groot. Bij zo’n toekomstgerichte organisatie hoort ook passende huisvesting. Groter en vooral makkelijker bereikbaar. Die hebben we in Arnhem gevonden op het voormalige KEMA-terrein.”

Bij de keuze voor een nieuwe locatie ging het managementteam echter niet over één nacht ijs. Het bedrijf vertrekt met pijn in het hart uit ’s-Heerenberg, waar het in 26 jaar tijd onderdeel is geworden van de Montferlandse samenleving. “Voor veel van onze mensen liggen hier hun roots”, weet De Boer. “Ze komen uit deze omgeving en zijn met het bedrijf meegegroeid. Ze voelen zich er thuis, net als wij.”

Daarbij is het een prachtig gebied met één van de mooiste mountainbikeroutes van Nederland, vinden de drie. ,,Waar we op sportief vlak mooie dingen hebben georganiseerd, samen met de lokale ondernemers en inwoners van Montferland. Ook kent iedereen onze lunchrides. In de pauze pakken we met z’n allen de mountainbike of racefiets en rijden we zo het bos in of de heuvels op.’’

Bereikbaarheid
Het nadeel van de huidige locatie is, dat die minder goed bereikbaar is. “Er is bijvoorbeeld geen station en dat is lastig, omdat we veel internationale gasten hebben”, legt Lamain uit. “Ook mensen die hier voor lange tijd werken. Vanaf Schiphol zijn ze in een uur met de trein in Arnhem. We zitten daar bovendien in een meer stedelijke omgeving. Dat biedt ook voordelen bij het aantrekken van nieuw talent.”

Omdat eind 2020 het huurcontract in het pand aan de Zeddamseweg 84 in ’s-Heerenberg afloopt, beraadde de fietsfabrikant zich de afgelopen jaren op zijn toekomst. Bij een verhuizing moest de nieuwe locatie minstens zo mooi zijn als die in ’s-Heerenberg. Uiteindelijk viel de keuze op het oude KEMA-terrein in Arnhem, niet ver van Montferland.

“We willen graag iedereen vanuit ’s-Heerenberg meenemen naar ons nieuwe onderkomen. Zij creëren ons succes”, vertelt Van Dulmen. “Dan is de afstand tot Arnhem te overzien. Daarin hebben we ook alle vrijheid gekregen van ons hoofdkantoor in Amerika. Voor hen was Amsterdam misschien wel interessanter geweest, maar voor ons speelden factoren als mensen en de omgeving een grotere rol.”

Groene omgeving
De nieuwe locatie past daarbij perfect bij de toekomst van Specialized. Het is een parkachtig terrein en, net als ’s-Heerenberg, in een groene omgeving. Van Dulmen: “Het ligt bij de Veluwe en in de buurt van Papendal. Bovendien zijn er diverse fiets- en mountainbikeroutes. Een ander pluspunt is dat het terrein al een aantal innovatieve bedrijven huisvest  op het gebied van energie- en milieutechnologie. Dat sluit goed aan op onze ontwikkeling van de elektrische fiets.”

Specialized Europe vertrekt waarschijnlijk in december van dit jaar naar Arnhem. “We blijven echter betrokken bij Montferland en willen die binding in de toekomst graag behouden”, beloven de managers. “We gaan ook zeker niet met stille trom en nemen van al onze partners nog persoonlijk afscheid.”

V.l.n.r. Robert Lamain, Frank van Dulmen en Koos de Boer voor het pand van Specialized, waar het bedrijf nog tot december is gehuisvest.