Tijs Groen opent zesde editie Komkommer Muziekfestival

DIDAM – Bij Jan&Jan hopen ze in juli en augustus weer op mooie, zwoele zomerse zaterdagavonden. Voor het zesde achtereenvolgende jaar vindt tijdens de zomermaanden op het terras van het restaurant weer het Komkommer Muziekfestival plaats. Op zaterdag 6 juli trapt Didammer Tijs Groen af. TamarAcoustic is op 31 augustus het sluitstuk.

Tussendoor treden achtereenvolgens Faline, Riley’s Duo, Collin Hoeve, Sher, Brood op de Plank, MaartCovers en Kaliber Acoustic op. “De meeste artiesten zijn al eens geweest”, zegt Juul Gesthuizen. “Alleen Faline en Riley’s Duo zijn helemaal nieuw. De muziek is vooral akoestisch en we proberen zoveel mogelijk lokale en regionale artiesten te boeken. Maar ze moeten wel kwaliteit hebben. Daarin slagen we steeds beter.”

Het Komkommerfestival bij Jan&Jan is de laatste jaren dan ook een begrip geworden. Wist het publiek het eerste jaar nog niet zo goed wat het zich bij het nieuwe evenement moest voorstellen, inmiddels kent iedere Didammer het. “We moeten elk jaar weer extra tafels op terras plaatsen om alle mensen kwijt te kunnen”, vertelt Marije Lemm, die al jaren bij Jan&Jan werkt. “Het mooie is dat alle artiesten ook hun eigen fans meenemen.”

Lemm was dit jaar ook verantwoordelijk voor het boeken van de artiesten voor het festival. “Tijs Groen hebben we een paar jaar geleden ook twee keer gehad”, zegt ze. “Eén keer samen met zijn broer Kobus en één keer alleen.” Didammer Tijs Groen leeft in zijn bus, waarmee hij heel Europa door toert. Onderweg speelt hij op zijn klassieke gitaar en op een loopstation gypsy jazz, blues, latin muziek en eigen composities. “Hij is nu op doorreis naar Engeland. Op 6 juli is hij even in Nederland en komt hij dus ook bij Jan&Jan.”

Ook Collin Hoeve, die op 27 juli optreedt, was al vaker op het festival. De Nijmeegse singer-songwriter geniet inmiddels ook landelijke bekendheid. “Vorig jaar deed hij mee aan The Voice en kwam hij best ver”, weet Lemm. “Hij werd echter bekend bij 3FM Serious Request, waar hij het wereldrecord ‘songs schrijven’ vestigde.”

Nieuwe gezichten
Op de andere twee avonden in juli ziet het publiek nieuwe gezichten. Op 13 juli staat het Arnhemse duo Faline op het podium. De twee onderscheiden zich onder andere door de fijne gitaarsolo’s, mogelijk gemaakt door het gebruik van een loopapparaat, en hun originele arrangementen van geijkte nummers van toen en nu.

Riley’s Duo, bestaande uit zangeres Melissa Riley en gitarist Timothy Riley, komt een week later naar Jan&Jan. Het akoestische duo biedt een gevarieerd repertoire met covers van toen en nu met een geheel eigen ‘sausje’.

Sher opent de maand augustus en wordt op 10 augustus gevolgd door Brood op de Plank. “Dat zijn inmiddels vaste gasten”, zegt Gesthuizen. “Brood op de Plank hebben we tot nu toe elk jaar gehad.” Ook MaartCovers op 17 augustus, met Maartje Schepers, was al eerder op het Komkommerfestival. Net als Kaliber Acoustic en TamarAcoustic. Gesthuizen: “Wat goed is, houden we er in.”

Alcoholvrij
Zo is ook de opzet van het festival vergelijkbaar met voorgaande jaren. “We hebben dit jaar wel een nog uitgebreider aanbod aan dranken”, vertelt Gesthuizen. Daarbij is alcoholvrij een trend. “Zoals de mocktails, de alcoholvrije cocktails, maar ook een gin-tonic zonder alcohol en heel veel alcoholvrije bieren. Die dranken winnen het ook van fris, omdat ze er feestelijker uitzien.” Daarnaast heeft Jan&Jan een uitgebreid assortiment speciaalbieren en wijnen.

Wie zowel van de muziek als de drank wil proeven, is elke zaterdagavond in juli en augustus welkom aan het Lieve Vrouweplein in Didam. Het festival begint telkens om 21 uur en eindigt om 00.30 uur. De toegang is gratis.