Theater en pretpark acteren al 40 jaar in geest van Jan Klaassen

BRAAMT – In 1950 trok Marius Prein als poppenspeler al rond met het reizende theater Het Land van Jan Klaassen. Veertig jaar geleden creëerde hij hier ook een speelpark bij, waar kleine kinderen niet onder de voet werden gelopen. Aan de Havenstraat in Doetinchem opende hij een speeltuin met poppentheater, dat in 1995 naar Braamt verhuisde.

Geert Prein op de olifantenglijbaan, die al 40 jaar in de speeltuin staat.

“In Doetinchem begonnen we met een glijbaan, klimrek en een schommel”, weet zoon Geert Prein nog. Hij stapte in 1987 in het bedrijf van zijn vader. “Maar op een gegeven moment werd de ruimte daar te klein. Toen dit terrein bij Stroombroek vrijkwam, zijn we naar Braamt verhuisd. Hier is de speeltuin inmiddels uitgegroeid tot een kleinschalig pretpark, waar we jaarlijks duizenden kinderen met hun ouders of begeleiders ontvangen.”

De basis van het pretpark is echter nog steeds het poppenspel. Alles is opgebouwd rondom de centrale figuur Jan Klaassen. Hij is samen met Katrijn dagelijks te zien in het grootste poppentheater van Nederland.

“Het handpoppenspel mag dan ouderwets zijn, wij zijn wel meegegaan met de tijd”, zegt Prein. “We zetten Jan Klaassen neer in deze tijd. Ook hij sms’t, appt en heeft Instagram. Bovendien maken we in onze voorstellingen gebruik van de nieuwste technieken in beeld en geluid en zijn er projecties te zien op flatscreens.”

Modern
Die technieken worden ook volop ingezet in de nieuwste serie poppenkastvoorstellingen van Het Land van Jan Klaassen, die vanwege het 40-jarig jubileum zijn gemaakt. Zondag 1 juli was de première van de eerste voorstelling: ‘De Kadomasjien’. Klassiek poppenspel in een modern jasje.

Prein: “In de poppenkast zit een hydraulische vloer, die in hoogte verstelbaar is. Daarbij hebben we acht verschillende decors, waar in totaal 28 verschillende verhalen worden verteld. Dagelijks kunnen de kinderen hier drie voorstellingen zien.”

Jan Klaassen en professor Klojan in de nieuwste voorstelling De Kadomasjien.

Buiten de voorstellingen om kunnen de kinderen zich vermaken in het pretpark. In de buiten-, binnen- en waterspeeltuin is het hele jaar vertier. “Het is geen pretpark voor jongeren”, benadrukt Prein. “Alleen de allerkleinsten zijn hier samen met hun (groot)ouders of begeleiders welkom. Daarmee zijn we het enige pretpark in Nederland voor kinderen tot en met 8 jaar.”

Kindercamping
Voor kinderen die van wat verder wegkomen, is er bovendien een stukje verblijfsrecreatie gecreëerd. De kindercamping Jan Klaassen Dromenland gaat inmiddels het vierde seizoen in en heeft een aantal bijzondere locaties om te overnachten. “Kinderen slapen hier in een helikopter, brandweerauto of piratenboot”, zegt Prein. “Alles is hier ingericht op de belevingswereld van kinderen.”

Het Land van Jan Klaassen is vanaf april tot het eerste weekend van september zeven dagen in de week geopend. De organisatie is tegenwoordig in handen van acht mensen, die tijdens het zomerseizoen worden bijgestaan door zo’n 35 vakantiekrachten. “Mijn vader is er helaas niet meer bij. Hij is in 2012 overleden. Maar mijn moeder werkt nog wel mee. Zij is inmiddels 89 en zit al veertig jaar achter de kassa.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.