Taxi Buiting in de toekomst honderd procent elektrisch

STOKKUM – Het Stokkumse taxibedrijf Buiting wil op den duur honderd procent elektrisch rijden. Daartoe werd met de aanschaf van drie elektrische auto’s en 34 zonnepanelen een eerste aanzet gegeven. Het duurzaamheidsinitiatief werd door de gemeente Montferland beloond met een subsidievoorschot van bijna 32.000 euro.

De familie Buiting met v.l.n.r. Nardy, moeder Thea, vader Jan en Sjanyto voor de nieuwe elektrische auto.

Dit kan in de toekomst nog oplopen tot een maximale subsidie van 50.000 euro. Daarmee is Taxi Buiting het tweede bedrijf dat gebruik maakt van het Innovatiefonds van de gemeente Montferland. Hoveniersbedrijf Gouden Handen kreeg onlangs een voorschot van ruim 13.000 euro van het in totaal 250.000 euro beschikbaar gestelde budget toegekend.

“Onze busjes worden ook vervangen door voertuigen met een Euro 6 motor. Dat is tegenwoordig de minimale eis om schoner te rijden”, vertelt directeur Sjanyto Buiting. “Deze worden binnenkort geleverd. Op den duur willen we die weer vervangen door e-busjes, zodat we over drie jaar honderd procent elektrisch rijden. We willen graag vooruit met ons bedrijf en schoner rijden. Maar het moet economisch wel verantwoord zijn.”

Zonnepanelen
Om die ambitie kracht bij te zetten, wekt Taxi Buiting ook de energie voor de auto’s zelf op. Inmiddels liggen er 34 zonnepanelen op het dak en komen er op termijn nog eens 34 bij. Ook plaatste het bedrijf twee laadstations op krachtstroom. “We rijden relatief korte afstanden en kunnen onze auto’s daardoor vrijwel altijd thuis opladen”, zegt Buiting. “Maar als we bijvoorbeeld mensen naar Schiphol moeten brengen, dan leggen we de auto even aan een snellader onderweg.”

De chauffeurs van Taxi Buiting die nu elektrisch rijden, hebben aanvullende cursussen gevolgd. “In een elektrische auto is het anders rijden dan in een ‘gewone’ auto”, weet Buiting inmiddels. “Als je bijvoorbeeld het gas los laat, remt de auto vanzelf af. We zijn met de mensen van Nissan, dat de auto’s heeft geleverd, een halve dag op pad geweest om ermee te leren rijden.”

Familiebedrijf
Taxi Buiting bestaat inmiddels 55 jaar. Jan Buiting, vader van Sjanyto, begon in 1963 met één benzineauto. Inmiddels is het taxibedrijf gegroeid naar een wagenpark met 33 auto’s. “Ik rijd nog steeds mee in het bedrijf”, vertelt Jan (84), die ook jaren rijles gaf. “Mijn vrouw Thea deed tot voor kort de administratie. Maar ook onze dochter Nardy wordt in noodgevallen nog ingezet.”

Het taxibedrijf doet tegenwoordig bijna al het leerlingenvervoer voor de gemeente Montferland. Hiervoor heeft Buiting ook een aantal chauffeurs aan het werk met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Deze mensen komen vanuit de bijstand bij ons”, zegt Sjanyto. “We leiden ze zelf op tot taxichauffeur.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.