Takkenweek in teken van het Kilderse Hagelkruis

KILDER – In Kilder wordt in de carnavalsvakantie een Takkenweek gehouden. Tijdens de Takkenweek gaan kinderen van 8 tot 12 jaar buiten, in de vrije natuur, aan het werk met professionele kunstenaars. In dit geval beeldend kunstenaar Berna Bonekamp en theatermaker Theo Soontiëns.

Centraal in deze week staat het Hagelkruis van Kilder. Waar komt dit mysterieuze kruis op zijn lange staak, met die haan er op vandaan? Hoe lang staat hij er al? Waar dient hij voor? In deze Takkenweek duiken de kinderen in de geschiedenis en betekenis van dit Hagelkruis.

De bedoeling van een Takkenweek is dat de kinderen hun eigen kunstwerken en theaterscènes gaan maken. Hierbij worden zij geholpen door de opdrachten van de kunstenaars en geïnspireerd door de verhalen rondom het Hagelkruis. De kinderen werken in kleine groepjes. Zoveel mogelijk buiten, maar de uitvalsbasis is het Kelrehuus waar de kinderen ook regelmatig op kunnen warmen en lunchen.

Voorstelling
“Elk groepje gaat in de omgeving van het Hagelkruis op onderzoek uit en zo komen ze al snel op ideeën voor verhalen en aankleding van de ruimte waar ze die verhalen willen laten zien”, legt theatermaker Theo Soontiëns uit. “Dit aankleden doen we met natuurlijke materialen, zoals takken, bladeren en andere dingen die ze tegenkomen. Maar we gebruiken ook materialen die de kunstenaar meebrengt.” Onder leiding van de theatermaker maken de kinderen ook de scènes waarin ze hun verhaal laten zien.

De eindproducten worden op donderdagavond 15 februari om 18 uur bij of rondom het Hagelkruis opgevoerd voor een publiek van (groot)ouders, broers en zussen, vrienden en andere geïnteresseerden.

Met de Takkenweek geeft het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek in samenwerking met Stichting Welcom kinderen die in contact willen komen met kunst, erfgoed en natuur de kans om nieuwe ervaringen op te doen. Kinderen uit de groep 5 tot en met 8 uit Kilder en andere kernen van de gemeente Montferland worden uitgenodigd mee te doen.

Opgeven
Voor het hele project betalen kinderen 20 euro. Maandagmiddag is de kennismaking, vanaf dinsdag gaan ze echt aan de slag. Naast de lessen krijgen de kinderen elke dag een lunch en warme drankjes aangeboden. Voor opgave en info: Berna Bonekamp, 06-20255310 of Berna.bonekamp@hotmail.com en Theo Soontiëns, 06-51707168 of t.soontiens@chello.nl.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.