’s-Heerenberg herdenkt en viert 70 jaar bevrijding met Canadezen

’s-HEERENBERG – In 2010 haalden ze al het Canadese kanon naar ’s-Heerenberg, dat een plek kreeg op de Bleek. Voor de viering van zeventig jaar bevrijding in 2015 zochten Wilco Bosch en Henk Groote elkaar opnieuw op. Dit keer haken ze aan bij ‘The Final Push’ van Keep Them Rolling en komen er op woensdag 1 april ruim 120 militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar ’s-Heerenberg.

Henk Groote (links) en Wilco Bosch bij het Canadese kanon op de Bleek, dat ze in 2010 naar ’s-Heerenberg haalden.

Henk Groote (links) en Wilco Bosch bij het Canadese kanon op de Bleek, dat ze in 2010 naar ’s-Heerenberg haalden.

“Op 1 april is het zeventig jaar geleden dat de geallieerden doorstoten en Oost- en Noord Nederland werden bevrijd”, zegt Groote. “Dat wordt door Keep Them Rolling (KTR) groots herdacht met de manifestatie ‘The Final Push 2015’. Omdat ’s-Heerenberg en Megchelen door de Canadezen als eerste werden bevrijd, hebben we contact gezocht met KTR en gevraagd of we bij de manifestatie mogen aanhaken. Inmiddels heeft de organisatie toegezegd een groot gedeelte van de oude gemeente Bergh op te nemen in haar bevrijdingsroute.”

Programma
Die route start op 27 maart in Groesbeek en eindigt op 12 april in Groningen. Onderweg houden de voertuigen dagelijks bij een plaats langs de route halt, waar een toepasselijk programma wordt aangeboden. Daarbij wordt er herdacht en gevierd, maar vinden er bij goed weer onder andere ook para- en poppydroppingen plaats.

“De stoet arriveert op 1 april om ongeveer 11 uur in ’s-Heerenberg, waar de voertuigen twee uur blijven blijven staan”, vertelt Bosch. “In die periode kunnen bezoekers de tanks en jeeps bekijken en vindt er een herdenking plaats met een korte speech, kransleggingen en de Last Post. Daarna gaan de vlaggen weer in top en is het feest met onder andere een optreden van de ‘48th. Highlanders of Holland Pipes and Drums’. Waarschijnlijk komt er, net als in 2010, ook een kleine delegatie Canadezen naar ’s-Heerenberg. Verder proberen we de landmacht en een militaire kapel hier naartoe te krijgen.”

Informatieavond
Bij de festiviteiten willen Bosch en Groote zoveel mogelijk mensen betrekken. Voor maandag 27 oktober hebben ze daarom de scholen, wijk- en dorpsraden in de voormalige gemeente Bergh, buurtverenigingen, Heemkundekring Bergh en ondernemersvereniging in ’s-Heerenberg uitgenodigd voor een informatieavond in Hotel De Lantscroon aan de Molenpoortstraat 2.

“Daar presenteren we vanaf 20 uur in hoofdlijnen onze plannen”, zegt Groote. “Met de scholen willen we in overleg om de kinderen vooraf wat voorlichting te geven over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in hun stad of dorp. De buurten en straten vragen we op 1 april een Nederlandse of Canadese vlag buiten te hangen. Maar ook de ondernemers en Heemkundekring Bergh kunnen prima inhaken op het programma.”

Omdat de voertuigen ook door Azewijn, Zeddam en langs Kilder richting Doetinchem rijden, zijn de dorpsraden eveneens uitgenodigd. Bosch: “De route wordt namelijk afgezet en dat willen we graag met de wijken en dorpen overleggen. Maar misschien zijn er ook ideeën voor wat extra activiteiten die aansluiten bij de oorlog en de bevrijding. Nu is er nog tijd genoeg om iets te organiseren. We nodigen dan ook iedereen uit om mee te doen, zowel jong als oud. De bevrijding is namelijk van iedereen.”

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.