Rondgang langs gouden kunstschatten Huis Bergh

’s-HEERENBERG – In kasteel Huis Bergh is er tijdens de nationale museumweek van 18 tot en met 25 april dagelijks een rondgang langs de gouden kunstschatten. De rondleidingen beginnen steeds om 14 uur, behalve op maandag 20 april, dan is het kasteel gesloten.

RKL 0253 Kasteel 's Heerenberg 19-1-2014 (640x427)Het thema van de nationale museumweek is ‘ons echte goud’. Kasteel huis Bergh heeft goud in huis. Uiteraard in de eerste plaats als cultureel erfgoed tezamen met de kostbare kunstschatten die zich binnen de muren bevinden. Onderdeel van deze schatten zijn bijvoorbeeld de voor Nederland unieke collectie laatmiddeleeuwse kunst, de grootste particuliere collectie Duitse kunst, Italiaanse panelen en fraaie handgeschreven boeken met kleurrijke miniaturen.

Maar Huis Bergh heeft ook letterlijk goud in huis. Panelen en miniaturen werden vroeger met bladgoud versierd. Goud was net zoals nu heel kostbaar. Dat zie je ook terug in de geïllumineerde handschriften van Huis Bergh. Ze worden zo genoemd omdat goud het licht reflecteert. Goud werd alleen gebruikt in de duurste manuscripten in de Middeleeuwen.

Een ervaren museumgids neemt de bezoekers tijdens de museumweek mee langs alle gouden kunstschatten en geeft uitleg. De toegangsprijs is 12,50 euro, kinderen van 5 tot 13 jaar betalen 8,50 euro. Kijk voor meer informatie op www.huisbergh.nl.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.