Poet Entertainment brengt Brabantse tonpraters naar Didam

DIDAM – Naar voorbeeld van de populaire tonpraatavonden in Brabant houdt Poet Entertainment op zaterdag 6 oktober voor het eerst een buutavond bij Jan&Jan in Didam. Onder de noemer ‘’n aovendje uut veur ’n goeie buut’ betreden zeven buutredners die avond de praatton. Daarbij ook vier fullprofs, die voor hun boterham grappen vertellen.

Bram Jansen als buutredner tijdens de pronkzitting van carnavalsvereniging De Geinsköp.

De bedenkers van de eerste Didamse buutavond zijn Stefan Peters, René Reintjes, Edwin van Onna en Ralf Gerritsen. Gerritsen is indirect ook verantwoordelijk voor de naam Poet Entertainment. “Poet is mijn bijnaam”, lacht Gerritsen. “Ik ben automonteur geweest en had toen altijd zwarte handen. Poet is het dialect voor viespeuk. Maar een poet is ook een varken, dat in ons logo staat. En in het Engels is het een dichter. Tonpraters zijn eigenlijk ook dichters van een mooie buut.”

Het idee voor een lokale buutavond ontstond een paar jaar geleden. Als fervente carnavalisten bezoeken de vier initiatiefnemers al jaren de Brabantse tonpraatavonden. Ook gaan ze regelmatig naar Limburg, waar de tonpraters sauwelaars heten. “Daar heeft elk gat zijn eigen tonpraatavond”, vertelt Van Onna. “Tijdens het carnavalsseizoen zijn er wekelijks buutavonden. Zo is er vroeg in het seizoen ‘schone praot veuraf’ en aan het einde van de carnavalsperiode ‘schone praot achteraf.”

Cabaret
De avonden werden in eerste instantie bezocht om inspiratie op te doen voor de pronkzittingen van de eigen carnavalsverenigingen. “Voor ons zijn het inmiddels vooral gezellige avondjes uit”, zegt Peters. “Wij zien het als cabaret, je blijft lachen. Ook als je niet van carnaval houdt is het geweldig om zo’n avond te bezoeken. Daarom zijn we er ook van overtuigd dat het ook bij ons een succes kan worden.”

De organisatie reisde daarom afgelopen jaar, vroeg in het carnavalsseizoen, af naar Helmond voor een try-out van tonpraters. Hier werden de vier Brabantse artiesten vastgelegd. Van Onna: “Dat zijn allemaal professionals, voor wie het tonpraten hun werk is. Limburg heeft ook goede sauwelaars, maar hun dialect is niet zo makkelijk te verstaan als het Brabants.”

Buutredners
De vier Brabanders worden afgewisseld door drie buutredners uit de regio. Zo is er een act van Willem Rouwhorst uit Lievelde, die als zwarte crosser in de ton staat. Verder doen Didammer Bram Jansen en Loilenaar René Reintjes een buut. “Wij staan doorgaans alleen tijdens de pronkzittingen van de eigen carnavalsvereniging in de ton”, zegt Reintjes. “Dan weet je wie je publiek is. Nu komen er ook veel mensen van buiten Didam. Dat maakt het spannender.”

Volgens Jansen is timing daarbij heel belangrijk. “Je moet eerst de zaal stil krijgen en ze daarna laten lachen”, weet hij. “Negen van de tien keer gaat het ook niet zozeer om de grap zelf, maar vooral om de manier waarop je het brengt. Bij de Geinsköp gaat me dat goed af. Ik ben benieuwd of ik bij Jan&Jan de zaal ook plat krijg.”

De buutavond op 6 oktober begint om 20 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open. Kaarten zijn voor 10 euro verkrijgbaar via poetentertainment17@gmail.com en op Facebook.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.