Oud-medewerker Burgers van Diem: ‘Nu heb ik een echte baan’

DIDAM – Het sluiten van restaurant Burgers van Diem in juni van dit jaar betekende niet alleen een (voorlopig) einde van de horeca in woonzorgcentrum Meulenvelden. Ook het personeel van het restaurant zat ineens zonder werk, waaronder vier mensen met een verstandelijke- of lichamelijke beperking van zorginstelling Zozijn.

Sommigen werkten al sinds de opening in 2016 bij Burgers van Diem. Dat deden ze totdat het restaurant half maart dicht moest vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het woonzorgcentrum ging op slot, wat uiteindelijk ook grote gevolgen had voor de horecamedewerkers in het gebouw.

“Onze cliënten hebben ruim vier maanden thuis gezeten”, vertelt Richard Elbersen, jobcoach bij Zozijn. “Toen in juni bleek dat Burgers van Diem definitief stopte, konden we ze niet direct elders onderbrengen. Dagcentrum De Berken in Duiven, waar we in totaal achttien mensen dagbesteding bieden, zat in die periode ook dicht. Deze mensen konden dus nergens terecht en vielen een beetje tussen de wal en het schip.”

Inmiddels starten de activiteiten in dagcentrum De Berken weer langzaam op en is een aantal oud-werknemers van Burgers van Diem hier gedeeltelijk aan het werk. Mede door de strenge coronaregels is er echter geen ruimte om iedereen intern een werkplek te bieden. “Gelukkig heeft Zozijn zelf ook veel woonvormen, waar we dagbesteding op locatie kunnen bieden. Het personeel dat niet in de dagcentra terechtkan, zetten we daar tijdelijk in.”

Daarbij zijn de jobcoaches samen met de cliënten ook altijd op zoek naar mogelijkheden in het reguliere bedrijfs- en verenigingsleven. Al maakt het coronavirus dit nu ook lastiger. “In deze tijd werken veel mensen thuis, waardoor er bij bedrijven geen begeleiding voor ze is”, zegt Elbersen. “Bepaalde woonvormen vinden het risico bovendien te groot om hun bewoners op diverse plekken te laten werken, waar ze het virus kunnen oplopen.”

Toch heeft een aantal van hen inmiddels buiten de zorginstelling een baan gevonden. Zo is Jelle Loeters op proef bij restaurant Jan&Jan in Didam en werkt Jeroen Kerver bij de theetuin in het Duivense Horsterpark.

Jelle Loeters
Jelle Loeters (36) uit Didam heeft het Downsyndroom en werkte vanaf 2016 tot maart dit jaar bij Burgers van Diem. Na vier en halve maand thuis te zijn geweest, vond hij een baantje bij Brownies en Downies in Zevenaar. Sinds een week of vier werkt hij daarnaast drie ochtenden in de week bij restaurant Jan&Jan. “Nu heb ik een echte baan”, glundert hij. “Net als mijn broer, die ook bij Jan&Jan heeft gewerkt. Ik ben nog wel op proef. Op 24 september hoor ik of ik mag blijven. Ik hoop het wel. Ik heb hier hele aardige collega’s en kom veel mensen tegen die ik ken.” Hij begint ’s morgens met het schoonmaken van de tafeltjes en het vegen van het terras. “Daarna mag ik het bestek poleren en de kratten vullen. Maar ik help ook mee in de bediening”, vertelt hij trots.

Jeroen Kerver
Jeroen Kerver (27) uit Didam werkte tot maart vier dagen in de week als barista bij Burgers van Diem. Daarnaast hielp hij in de bediening en achter de bar. “Ik was op vakantie toen ik hoorde dat Burgers van Diem dicht ging”, zegt hij. “Jammer natuurlijk. Het was een fijne werk- en leerplek.” Jeroen heeft Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als gevolg van een zware hersenvliesontsteking toen hij pas een paar weken oud was. Sinds de sluiting van Burgers van Diem werkt hij in dagcentrum De Berken in Duiven. “Een dag in de week doe ik inpakwerk en houd ik me bezig met weven. Daarnaast heb ik zelf een baantje geregeld bij het theepaviljoen in het Horsterpark. Hier heb ik mijn oude job weer een beetje opgepakt en schil ik appels voor de appeltaarten. Het liefst werk ik straks weer volledig in de horeca.”

Erich Noppen
In tegenstelling tot zijn twee oud-collega’s deed Erich Noppen (56) uit Zevenaar geen horecawerk bij Burgers van Diem. “Ik hielp uitbaatster Petra Buijs met de administratie en telde de kas”, vertelt hij. Erich had tot 2013 een reguliere baan. Na een herseninfarct kon hij zijn werk als bedrijfsbureaumedewerker echter niet meer doen. “Ik heb net als Jeroen NAH en vergeet daardoor veel. Bovendien ben ik door mijn obesitas weinig mobiel.” Hem doet het afscheid van Burgers van Diem nog steeds pijn. “Na een wat stroef begin, had ik het daar goed naar mijn zin. Nu doe ik voor Zozijn bij De Berken diverse administratieve taken. Het liefst zou ik daarbij echter een dag in de week bij een regulier bedrijf aan de slag gaan, ook voor de sociale contacten. Maar dat is nu erg lastig.”

Foto: Jelle Loeters aan het werk bij Jan&Jan.