Oktoberfest Zeddam groeit uit zijn jas: ‘Zaterdag was de tent te klein’

ZEDDAM – Het begon in 2013 met een feest voor 135 bezoekers in het plaatselijke dorpscafé. Inmiddels is het Oktoberfest in Zeddam zo gegroeid dat zelfs de megalappentent te klein werd en er dit jaar voor het eerst een feesttent van 40 bij 25 meter bovenaan het Zandgat wordt gebouwd.

Die zit zaterdagmiddag 26 oktober met ruim 850 bezoekers helemaal vol. Voor de vrijdagavond zijn er nog wel kaarten beschikbaar. “De capaciteit is op vrijdagavond groter, omdat iedereen dan staat”, zegt Jörg Knuvink, die namens stichting De Feesttent verantwoordelijk is voor de publiciteit rond het evenement. “Zaterdagmiddag is de tent gevuld met de traditionele bierbanken en -tafels, waardoor we minder mensen kwijt kunnen.”

De stichting moest daarom in eerste instantie veel mensen teleurstellen, die geen kaartje wisten te bemachtigen. “We starten elk jaar tijdens de Zeddamse kermis in juli met de kaartverkoop”, vertelt Knuvink. “Binnen acht uur was de zaterdagavond echter al helemaal uitverkocht en hadden we 150 mensen op de wachtlijst. Daar waren veel Zeddammers bij en die wilden we toch tegemoet komen. We hebben dit jaar daarom geïnvesteerd in een nog grotere tent.”

De entree bovenaan het Zandgat in Zeddam.

Zandgat
Het Oktoberfest Zeddam wordt daarmee elk jaar groter. De eerste twee jaar vond het evenement nog bij dorpscafé Tapperij 2a in het centrum van het dorp plaats. In 2015 verhuisde het feest naar het Zandgat, waar een tent werd opgebouwd. Knuvink: “Dat was echter zoveel meer werk, dat het jammer was om dat maar voor één avond te doen. In 2016 zijn we daarom voor het eerst naar twee dagen gegaan, waarbij er op de zaterdag op de traditionele Beierse manier wordt gefeest aan lange biertafels.”

Vorig jaar moest de organisatie echter weer verhuizen. De locatie onder in het Zandgat werd door de hulpdiensten afgekeurd, nadat de gemeente de vergunning al had verstrekt. Daarop werd het bierfeest verplaatst naar bovenaan het Zandgat. “We kregen hierbij alle medewerking van de gemeente”, benadrukt Knuvink. Het werd meteen de meest succesvolle editie met twee keer een volle bak.

Qua bezoekersaantallen wordt dit succes in 2019 in elk geval alweer overtroffen. Daarbij is het de organiserende stichting opnieuw gelukt om klinkende artiesten te boeken. Zo komt op vrijdagavond de nummer één double van Helene Fischer, Victoria, vanuit het Duitse Rostock naar Zeddam. De hoofdact van de avond is de band Die Powerhosen. “Zij behoren in Nederland tot de drie beste schlagerbands”, zegt Knuvink. “We hebben nu twee keer Wir sind Spitze gehad, maar we willen niet elk jaar dezelfde muziek.”

Zaterdag treedt in het voorprogramma Die Reifholzkapelle uit Boven-Leeuwen op. Het hoofdprogramma wordt ingevuld door de 16-mans formatie Knallerman. De zaterdag is echter al uitverkocht. Kaarten voor de vrijdagavond zijn nog verkrijgbaar via de website stichtingdefeesttent.nl.

Goed doel
Knuvink: “De opbrengst van het Oktoberfest Zeddam gaat sinds de oprichting van de stichting naar een goed doel in het dorp. Zo hebben we al eens meubilair voor de voetbalvereniging aangeschaft en een bijdrage geleverd aan de jongeren van de carnavalsvereniging voor het bouwen van carnavalswagens. Dit jaar bepalen we het doel achteraf. Dat is namelijk ook afhankelijk van wat we aan het evenement overhouden.”