‘Nu gaan we zaterdag de carnavalswagen afbreken in plaats van opbouwen’

LOIL/NIEUW-DIJK – Voor de bouwers van carnavalswagens lijkt dit jaar alles tegen te zitten. Nadat in februari al diverse carnavalsoptochten werden afgelast of aangepast vanwege de storm, gaat nu ook de Halfvastenoptocht zondag in Angerlo niet door. Dit keer gooit het coranavirus roet in het eten.

De gemeente Zevenaar trok vanmiddag de vergunning voor het evenement in, waardoor niet alleen de optocht niet doorgaat, maar ook de feestavond op zaterdag is afgelast. “Ondanks dat het voor de stichting Halfvasten-Angerlo een fikse financiële aderlating is en er een jaar aan voorbereiding teniet wordt gedaan, zijn wij er van overtuigd dat dit de enige juiste beslissing is”, schrijft de organisatie op haar website. De teleurstelling bij de organisatie is desalniettemin groot.

Dat geldt ook voor de carnavalsgroepen, die zondag mee zouden lopen en rijden. Sommige wagenbouwers kunnen hun praalwagen nu afbreken, zonder deze aan het grote publiek te hebben kunnen tonen. Anderen bouwden hun prachtige creaties slechts voor één optocht. Zoals de Dröpkes uit Nieuw-Dijk.

Teleurstelling
“We hebben een half jaar krom gelegen voor één optocht. Gelukkig ging Didam nog wel door”, zegt Michael Elshof, die met de Dröpkes de eerste prijs won bij De 11jes in Nieuw-Dijk. “Beek ging voor ons helaas ook niet door in verband met het weer. Maar we moeten het accepteren. Al hadden we nog wel even de hoop dat er een alternatief zou komen, zoals een zomercarnaval. Maar dat gaat ook niet gebeuren. Wat we nu doen, weten we nog niet. Mogelijk breken we niets af en gaat alles de stalling in.”

Uit Nieuw-Dijk en Beek zouden 24 creaties, die ook waren ingeschreven voor de optocht van De 11jes, meedoen aan de optocht in Angerlo. Vanuit Loil had ongeveer eenzelfde aantal groepen zich aangemeld voor de Halfvastenoptocht. “Ik denk met de jeugd erbij zo’n 20 tot 25 inzendingen”, vertelt Marcel Wiendels, voorzitter van carnavalsvereniging de Vrolijke Drammers.

Ook voor de Boezemvrienden uit Loil dit jaar geen Halfvastenoptocht in Angerlo. De groep werd dit jaar in Loil nog eerste met hun creatie ‘Plaagdieren’.

Afbreken
Eén van die groepen is de Vruutdruuvels, die dit jaar veel indruk maakte met haar ABBA-wagen (foto) en in Loil tweede werd in de categorie getrokken wagens. “Jammer. Het is altijd heel gezellig en zondag wordt er ook mooi weer voorspeld”, zegt bouwer Edwin van Onna. “Maar gezien alle ontwikkelingen zag ik het wel aankomen. Ik was dit jaar wat minder betrokken bij de bouw, maar ik vind het vooral sneu voor de jongens. Zij hebben er hard aan gewerkt en willen altijd graag de weg op. Ze balen dan ook echt. Nu wordt het zaterdag afbreken in plaats van opbouwen.”

Dat geldt ook voor Paul Visser van Visser Tentenverhuur uit Didam. Hij bouwde dinsdag al drie tenten op voor het evenement. “Morgen kunnen we alles weer afbreken, zonder dat er feest is geweest”, zegt hij. “Balen. Voor ons heeft het virus dan ook verregaande gevolgen, nu de meeste evenementen worden afgelast. We hebben al verschillende afzeggingen.”