NK wielrennen voor bedrijven moet een blijvertje worden

’s-HEERENBERG – Er komt toch weer een NK wielrennen in Montferland. Dit keer niet voor de profs, maar voor bedrijven. Het evenement wordt georganiseerd met medewerking van Wielerfestival Montferland. “De gemeente heeft dit keer alleen een faciliterende rol”, benadrukt organisator Jos Kaal.

Daarbij verleent de gemeente alle medewerking aan het evenement. “Zo willen we graag een afgesloten wegparcours van 15 kilometer”, zegt Kaal. “Met hulp van de gemeente is dat gelukt. Er worden zelfs twee provinciale wegen afgesloten. Dat is uniek en doorgaans alleen voorbehouden aan licentiehouders. Aan dit NK mogen echter ook wielrenners zonder licentie meedoen. Het is een breedtesportevenement en voor iedereen toegankelijk.”

Jos Kaal nam samen met Gudo Kramer het initiatief voor het NK wielrennen voor bedrijven, dat een jaarlijks terugkerend evenement moet worden. “Gudo gaf de aanzet”, vertelt Kaal. “Vorig jaar hebben we in samenwerking met Alliander de SamenOm Challenge georganiseerd. SamenOm staat voor samen fietsen, slim met energie omgaan en meer gebruikmaken van duurzame mobiliteit. Het was een heel revolutionair initiatief, dat qua organisatie goed uitpakte. Alleen het aantal deelnemende bedrijven viel tegen.”

Het idee van een wielerevenement voor bedrijven bleef echter hangen bij Kramer. Een NK bestond nog niet, dus informeerde Kramer bij de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) of zij interesse had. Kaal: “De KNWU was direct enthousiast en het nieuwe NK wordt dan ook officieel door haar erkend.”

Deelnemers
Inmiddels hebben zich zo’n twintig bedrijven ingeschreven voor het NK. Er is ruimte voor vijftig bedrijven. “Dat is onze sportieve doelstelling”, zegt Jantien Broere. Zij is binnen de organisatie verantwoordelijk voor de werving van de bedrijven. “De bedrijven zijn over het algemeen heel enthousiast. Er doen ook diverse Montferlandse bedrijven mee, zoals Vink, Rensa en Ploccos Horecagroep. Daarnaast komt er een team van de provincie Gelderland en heeft ook de gemeente Montferland toegezegd mee te doen.”

Naast bedrijven kunnen ook verenigingen, stichtingen en andere instellingen zich inschrijven. Inschrijven kan tot twee weken voor het NK, dat op 16 en 23 juni plaatsvindt. Broere: “Iedereen kan meedoen, mannen, vrouwen, jong en oud, behalve eliterenners. Het is wel een sportief evenement, maar niet te competitief.”

De deelnemers worden gecoacht door een aantal oud-profs, zoals Steven Rooks, Maarteh Ducrot en Gert Jakobs. Steven Rooks neemt ook deel aan het wielercafé, dat op zondag 16 juni plaatsvindt. “Dat wordt een gezellig wielerfeestje met een buffet en barbecue voor de deelnemers en organisatie”, vertelt Kaal.

Onderdelen
Het NK wielrennen gaat zondag 16 juni van start met het wegwielrennen. De wedstrijd bestaat uit twee onderdelen, de Montferland Cyclo en de ploegentijdrit. Kaal: “Bij de cyclo rijden de deelnemers in groepen van dertig renners hun wedstrijd. Veiligheid staat namelijk voorop. Zij rijden over een afgesloten parcours van 15 kilometer met 800 hoogtemeters.”

Een week later, op 23 juni, is de Montferland mountainbike marathon. Deze wedstrijd wordt al jaren georganiseerd door Wielerfestival Montferland. “Deelnemende bedrijven hebben gegarandeerd een startplek”, zegt Broere. Na afloop worden de klassementen gemaakt op basis van een puntentelling per startgroep over de verschillende onderdelen. “Het bedrijf met de meeste punten mag zich de eerste Nederlandse kampioen noemen.”

Kijk voor meer informatie op www.nkwielrennenbedrijven.nl. Bedrijven kunnen zich hier ook inschrijven.

Foto: De organisatie van het NK voor bedrijven met Jos Kaal links vooraan en Jantien Broere, derde van links. Gudo Kramer staat niet op de foto.