Nieuwe Hart van Loil krijgt open karakter en gaat deels ondergronds

LOIL – De eerste schetsen voor het nieuwe Hart van Loil zijn klaar. Het dorpshuis krijgt een open karakter met veel glas. Ook komen er doorlopende paden en krijgt de kerk meer ruimte. Een deel van de multifunctionele accommodatie wordt hiervoor verdiept aangelegd.

Dat is in elk geval het idee van architect Stephan Roelvink van Duoplan Architecten in Doetinchem. Hij maakte de eerste tekeningen voor de toekomstige dorpsvoorziening in Loil. “Voordat ik begon te tekenen, heb ik hier op een zondagmorgen gewandeld met mijn gezin”, vertelt hij. “Er liggen verschillende paden in het gebied, waarover je een mooie rondgang door het dorp kunt maken. De meeste paden lopen nu echter dood. Daar wil ik met dit plan verandering in brengen.”

Daarvoor moet een deel van het nieuwe dorpshuis de grond in. De sporthal met de kleedkamers komen drie meter onder het maaiveld te liggen. De sluis, die de multifunctionele accommodatie met de kerk moet verbinden, gaat eveneens ondergronds. “Zo kunnen de paden blijven doorlopen”, zegt Roelvink. “De sluis ligt bovendien op de plek waar de meeste zon komt. Hier kun je nu een terras maken, waardoor je bovendien de bomen aan de andere kant van het gebouw kunt behouden.”

Investering
Het verdiept aanleggen van een deel van het dorpshuis vraagt wel een hogere investering. Het is daarentegen energiezuiniger, omdat de grond als een soort thermosfles werkt, waardoor er minder energieverlies door de gevels naar buiten is. “De grootste winst is echter dat het vriendelijker oogt voor de omgeving”, vindt Roelvink. “Je hebt bovengronds minder massa, omdat het gebouw geen zeven, maar hooguit vijf meter hoog wordt.”

Daarmee krijgen ook de kerk en pastorie meer ruimte en blijft het uitzicht op de bestaande bebouwing en parkachtige omgeving behouden. Door het gebruik van natuurlijke materialen en veel glas gaat de nieuwbouw bovendien op in de omgeving. “Ik heb voor een stenen plint van baksteen met een houten opbouw gekozen. Daarvoor komt een glazen paviljoen. Dat wil ik terug laten komen in de kerk, door ook hier een glazen doorkijk te maken vanaf de parkeerplaats naar het nieuwe hart.”

Roelvink wil daarnaast meer openheid creëren door de bibliotheek bij de kerk te slopen. Zo krijg je volgens de architect een mooiere doorgang naar de parkeerplaats en meer lucht voor de kerk. “En krijgt de kerk zijn oude grandeur terug.”

Het zijn echter allemaal nog maar eerste ideeën van de architect. De Loilenaren mogen zelf ook nog iets van de plannen vinden en hun eigen wensen en ideeën inbrengen. Bovendien is er voor een eventuele glazen doorkijk in de kerk goedkeuring van de Montferlandse monumentencommissie nodig. Pas daarna kunnen de plannen definitief worden gemaakt.

Het nieuwe Hart van Loil. Afbeelding Stephan Roelvink/Duoplan Architecten