Nieuw-Dijkse senioren breien voor goede doel

NIEUW-DIJK – In de seniorensoos van Nieuw-Dijk wordt al maanden fanatiek gebreid. Een groep van ongeveer zes oudere dames breide van restanten wol inmiddels tientallen gekleurde lapjes. Van de lapjes maakt de Moeder Theresa Stichting in Ulft dekens voor de allerarmsten in Oost-Europa.  

Het breiclubje is eind november gestart en breit er sindsdien tijdens de tweewekelijkse soosochtenden lustig op los. “De dames zijn zo fanatiek dat ze de wol en breinaalden zelfs al mee naar huis nemen”, vertelt José Peters, één van de vrijwilligers van de seniorensoos. “Mevrouw Boerstal heeft hier pas leren breien, maar is inmiddels helemaal verslaafd. We zijn dan ook bijna door de wol heen. Als er mensen zijn die nog bollen over hebben, wol voor pendikte 3 en 4 kunnen we heel goed gebruiken.”

Terwijl de vrouwen rustig doorbreien, speelt een ander groepje senioren een spelletje rummikub. Aan de overige tafels wordt een kaartje gelegd of een praatje gemaakt. Eén keer in de maand vindt er een creatieve activiteit plaats. Zo zijn er deze week van tempex en fietsbanden bloemvaasjes gemaakt.

“Die materialen hebben we allemaal gekregen”, zegt Peters. “Zonder die giften kunnen we dit soort activiteiten niet organiseren. We moeten het namelijk zonder subsidie doen. De enige inkomsten die we hebben, zijn de tweewekelijkse bijdragen van de senioren. Die bijdrage hebben we onlangs moeten verhogen naar 2,50 euro.”

De seniorensoos in Nieuw-Dijk startte in november 2013 vanuit de Stichting Open Jeugdwerk Nieuw-Dijk. De ruimten in jeugdgebouw de Meikever stonden overdag veelal leeg en konden zo mooi worden ingevuld met ouderenactiviteiten. Sindsdien bezoeken zo’n veertig ouderen één keer in de veertien dagen op dinsdagmorgen de soos.

Peters: “We willen graag elke week open, maar daar hebben we extra vrijwilligers en geld voor nodig.” De vrijwilligers zorgen voor de koffie en begeleiden de activiteiten. Daarnaast halen ze een groep van acht senioren tijdens de ochtenden zelf met de auto thuis op. “We zijn op zoek naar financiële middelen waarmee we niet alleen meer activiteiten kunnen ontplooien, maar ook een busje kunnen huren waarmee we de senioren kunnen vervoeren.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.