Nieuw-Dijk denkt aan muziektempel in kerk

NIEUW-DIJK – Dagopvang voor ouderen in de Meikever, een muziektempel in de kerk en appartementen in de pastorie. Het waren slechts enkele van de vele ideeën die de inwoners van Nieuw-Dijk aandroegen tijdens een informatieavond over de toekomst van hun dorp. Aanleiding voor de bijeenkomst bij Steak’m was de sluiting van diverse voorzieningen in Nieuw-Dijk.

Zo zien de inwoners van het kerkdorp deze zomer de school al verdwijnen. Verder stoot de gemeente Montferland op korte termijn gemeenschapsgebouw de Meikever af en gaat binnen nu en twee jaar ook de kerk dicht. Daarnaast verhuist mogelijk ook voetbalvereniging Sprinkhanen op termijn naar een nieuwe locatie.

Reden voor de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk om samen met de bewoners eens te praten over de toekomst van het dorp. “Nu is het moment om samen de verantwoordelijkheid op te pakken om Nieuw-Dijk leefbaar te houden”, zei voorzitter Jeroen Rosendahl. “We vragen jullie mee te denken over de invulling van een nieuw gemeenschapsgebouw en de financiering ervan. Ook hopen we dat jullie je beschikbaar willen stellen voor toekomstige taken binnen het dorp.”

Meikever
De Nieuw-Dijkers gaven massaal gehoor aan de uitnodiging en droegen diverse ideeën aan. Als invulling voor de Meikever werd bijvoorbeeld geopperd om er naschoolse opvang, een kleine bibliotheek, vergaderruimten en een dokterspost met prikpoli in onder te brengen. “Of een was- en strijkservice, waarbij de ouderen tegen betaling voor de jongeren de was doen”, stelde Emy Sloot voor.

Bert Raben dacht onder andere aan een kleine buurtwinkel of flexibele werkruimtes voor ondernemers. Ook werd het idee geopperd voor een jamsessie en repetitieruimte voor DES, workshops en cursussen. “En misschien kun je met een club van 50 extra inkomsten genereren”, zei Jan Raben.

Namens digiDIEK, het digitale dorpsplein van Nieuw-Dijk, bracht buurtverbinder Ceciel Raben ook een aantal ideeën in. Bijvoorbeeld het plan voor een Dieks dorpsloket in de Meikever, waar onder andere de zorgvragen voor het dorp kunnen worden gedaan. “Hiervoor zijn we een paar keer naar Mariënvelde geweest, waar ze dat ook hebben”, vertelde Raben. “Dat is een dorpje van maar 800 inwoners, maar daar besparen ze per jaar al 40.000 euro op de zorg door veel dingen zelf te doen.”

Diekse catalogus
Alle ideeën, die woensdagavond werden ingebracht, worden verzameld in een Diekse catalogus. Daarbij onderzoekt de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk of deze activiteiten ook zijn onder te brengen in de kerk. Dit gebouw gaat binnen nu en twee jaar eveneens dicht en is aan het dorp aangeboden.

“Als we moeten kiezen tussen het behouden van de kerk of de Meikever gaan we toch voor de kerk”, zei Alfred Nibbeling. “Wellicht in combinatie met Steak’m”, opperde Hennie Pouwels. Harry Ketels: “De kerk is het centrum van ons kerkdorp Nieuw-Dijk. Laten we die in elk geval in stand proberen te houden.”