Nederlands kampioen G-Bowlen Ronnie Oudhuis gaat nu voor titel Uniek Sporttalent

’s-HEERENBERG – Ronnie Oudhuis uit ’s-Heerenberg is door het Fonds Gehandicaptensport genomineerd voor Uniek Sporttalent van 2019. De G-bowler van Bowling en Partycentrum ’s-Heerenberg verdiende zijn nominatie, omdat hij onlangs Nederlands kampioen werd in zijn klasse.  

“En dat terwijl Ronnie pas twee jaar bowlt”, zegt Diana Maatman, voorzitter van de afdeling G-Bowlen in ’s-Heerenberg. Maatman richtte de afdeling twee jaar geleden zelf op. “Om ook gehandicapten een kans te geven om lid te worden van onze vereniging”, vertelt ze. “Twee jaar geleden hebben we een inloopavond gehouden, waar zestig mensen op af kwamen. Uiteindelijk zijn er 34 G-bowlers overgebleven.”

Waaronder Oudhuis. “Ik wilde graag iets omhanden hebben”, zegt de 49-jarige ’s-Heerenbergenaar, die licht autistisch is. “Ik vond het bowlen zo leuk, dat ik meteen ben gebleven. Daarbij is het een gezellig club met allemaal leuke mensen. Ik train één keer in de twee weken en speel één keer in de maand competitie. Op dit moment doe ik mee aan de onderlinge Zomerleague competitie in ‘s-Heerenberg en bowl ik iedere week.”

NK G-Bowlen
Op 12 mei deed Oudhuis voor het eerst mee aan het NK G-Bowlen in Almere en won hij prompt de Nederlandse titel in zijn klasse. Hij kwalificeerde zich voor het kampioenschap door de finale te halen tijdens de voorrondes in Zutphen. Oudhuis: “Ik had daar eerlijk gezegd niks van verwacht. Ik bowl namelijk pas twee jaar. Maar ik haalde de top vier en mocht naar de finaledag en dus ook naar het NK. En voor ik het zelf in de gaten had, was ik Nederlands kampioen.”

Daarmee won Oudhuis zijn eerste echte prijs. Ook mede dankzij zijn trainer Jacco Reinders uit Westervoort. Hij bracht Oudhuis het afgelopen jaar de juiste techniek bij en legde daarmee de basis voor de nationale titel. “Het gaat daarbij om de aanloop, de zwaai en het moment waarop je de bal loslaat”, legt Reinders uit. “Het mooiste is dat je de bal niet hoort als hij de vloer raakt. Daarop moet ik me heel goed concentreren”, zegt Oudhuis. “Ik mag de bal niet te vroeg loslaten, anders kan ik hem steeds in Duitsland ophalen, haha.”

Gemiddelde
Oudhuis behaalde zijn Nederlandse titel in de derde klasse. Inmiddels haalt hij echter zo’n hoog gemiddelde dat hij volgend jaar waarschijnlijk in de tweede klasse wordt ingedeeld. “Ik gooi gemiddeld boven de 120”, vertelt hij trots. “Om in de eerste klasse te komen, moet ik naar een gemiddelde van 180. Als ik zo door ga, moet dat een keer lukken. In Almere gooide ik tijdens de finale al een gemiddelde van 135,2.”

Wie op Ronnie Oudhuis wil stemmen voor de titel Uniek Sporttalent van 2019 moet nog even wachten. De algemene stemronde start op 16 september. Tussen 19 en 26 oktober worden de winnaars bekend gemaakt. Meer informatie over het stemmen is te vinden op www.unieksporten.nl.