Meest verdienstelijke Greffelkamper Ogé houdt buurtschap schoon

DIDAM – Tientallen vrijwilligers gingen dit weekend in Didam, Loil en Nieuw-Dijk met een knijper en vuilniszak op pad voor de jaarlijkse zwerfvuilactie. In de buurtschap Greffelkamp en wijk De Ziep waren ze echter snel klaar. Sinds januari vorig jaar houdt Ogé de Wilde (19) van Driestroomhuis Didam hier wekelijks de straten schoon.

Ogé krijgt voorafgaand aan de zwerfvuilactie de medaille en het diploma uitgereikt door Henri Hogervorst. Links initiatiefnemer Harry Peters.

Elke maandag trekt hij er met zijn bakfiets op uit om de rotzooi die anderen op straat en in de bermen achterlaten op te ruimen. De zakken vol troep neemt hij mee naar huis, waar de gemeente Montferland ze op maandagmiddag ophaalt. “Bij de skatebaan heb ik altijd het meeste werk”, zegt Ogé. “Maar in de bosjes bij de tennisbaan ligt vaak ook veel rommel.”

Onderweg komt hij van alles tegen: lege cola- en sinasflessen, blikjes, yoghurtpakken, glas en zelfs onderdelen van auto’s. “Het is niet zo netjes om dat allemaal op straat te gooien”, vindt Ogé. “Als je geen prullenbak ziet, kun je het ook even vasthouden en thuis weggooien. Maar ik snap het ook wel dat mensen af en toe hun afval op straat gooien. En ik vind het leuk om het op te ruimen.”

Dvd’s
En hij verdient er ook nog wat mee. Geen geld – want daar draait het volgens Ogé in het leven niet alleen maar om – maar dvd’s. “Ogé houdt van films”, weet Jan Kruitbosch. “Elke keer als hij heeft gewerkt, mag hij een dvd uitkiezen.” Jan en Sandra Kruitbosch, het zorgechtpaar van Driestroomhuis Didam, zien de opruimactiviteiten van hun cliënt echter vooral als een mooie vorm van dagbesteding.

“Ogé heeft een laag IQ en zoekt een doel in zijn leven om zich, net als wij, gewaardeerd te voelen in de maatschappij”, zegt Kruitbosch. “Wij helpen hem hierbij en kijken niet zozeer naar de onmogelijkheden en vaste systemen, maar juist naar hetgeen hij wel kan. Ogé vindt het heel belangrijk dat de straten en speelterreinen er netjes bij liggen. Dus hebben we vorig jaar met zijn school De Ziep afgesproken dat hij één dag in de week als stage bij ons de wijk ging schoonhouden.”

Ogé onderweg met zijn bakfiets. Foto Harry Peters

Wat begon als een pilot van drie maanden, is nu al ruim een jaar vast onderdeel van de werkweek van Ogé. Op dinsdag en vrijdag helpt hij daarnaast met allerhande klusjes bij voetbalvereniging Sprinkhanen en donderdags bakt hij appeltaarten in Arnhem. Woensdag is zijn thuiswerkdag en klust hij in en om het gezinshuis.

Dat al het werk dat de 19-jarige cliënt van Driestroomhuis Didam het afgelopen jaar deed ook in de buurtschap waar hij woont wordt gewaardeerd, bleek afgelopen weekend. Voorafgaand aan de zwerfvuilactie werd hij benoemd tot supporter van schoon en meest verdienstelijke Greffelkamper. Hiervoor kreeg hij door Henri Hogervorst, voorzitter van de Wijkraad Greffelkamp, een medaille omgehangen en diploma uitgereikt.

Zwerfvuilactie
Nadat Ogé in het zonnetje was gezet, ging de jaarlijkse zwerfvuilactie van start. In de dorpen Didam en Loil en buurtschappen Greffelkamp en Oud-Dijk gingen vrijdagavond tientallen vrijwilligers van de schutterijen, wijk- en dorpsraden en jagers de straat op om de rommel op te ruimen. Aan het einde van de avond werd al het vuilnis verzameld bij manege ’t Hooge End in Didam, waar de gemeente de vrijwilligers trakteerde op een drankje. Zaterdagmorgen werd ook in Nieuw-Dijk een zwerfvuilactie gehouden.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.