‘Meer mogelijk met asperges dan alleen koken met ham en ei’

NIEUW-DIJK – Montferland Asperges opent zaterdag 18 april het aspergeseizoen met het eerste Asperge Preuvenement. Vanaf 16 uur worden de asperges van eigen Nieuw-Dijkse bodem aan de Beekseweg door diverse ondernemers live bereid. Bezoekers kunnen onder andere genieten van een aspergesoep, aspergebroodje en aspergeijsje gecombineerd met een bijpassende wijn of glaasje bubbels.

De deelnemers aan het Asperge Preuvenement met v.l.n.r. Rowan Paalvast, Eddie Reulink, Paul Berntsen, Arthur Ross, Tom Gieling, Agnes Koot, teler Wim Reintjes en Ronald Amting.

De deelnemers aan het Asperge Preuvenement met v.l.n.r. Rowan Paalvast, Eddie Reulink, Paul Berntsen, Arthur Ross, Tom Gieling, Agnes Koot, teler Wim Reintjes en Ronald Amting.

Zo komt chefkok Arthus Ross van Villa Ruimzicht met een grote Oklahoma Joe barbecue, waarop diverse aspergerechtjes worden gekookt, gebakken of gerookt. “Maar mensen kunnen de asperges ook rauw proeven en we gaan een beetje roerbakken”, vertelt Ross. “We laten ze allerlei technieken zien, zodat ze een beetje een beeld krijgen van wat er allemaal mogelijk is met asperges. En dat is veel meer dan alleen koken met ham en ei.”

Bakker Paul Berntsen neemt zijn oven mee, waarin hij naast aspergebroodjes ook snacks met asperges en taartjes van asperges bakt. “Ik maak voor elk moment van de dag iets”, zegt Berntsen. Het werken met asperges is voor de Didamse bakker niet nieuw. “Ik heb al eens belegde broodjes met asperges in de winkel gehad, maar nog nooit met Montferlandse asperges. Dat ik nu mag bakken met een echt streekproduct, maakt het extra speciaal.”

Aspergeijs
Voor Ronald Amting van IJs & More uit Didam is het werken met asperges wel nieuw. Om de smaak van het ijs alvast te proeven, heeft hij al wel geoefend met asperges uit een potje. “Maar zaterdag haal ik ze hier uit de grond en verwerk ze direct in het ijsje. Met een beetje karamelsaus en aardbeien maak ik er een luxe toetje van. We komen met de nieuwe ijskar en –bar, waaruit de mensen onder andere ook kunnen proeven van ons Montferland ijsje.”

Bij al deze lekkernijen schenkt wijnimporteur Agnes Koot van Cantina Koot uit Westervoort drie soorten wijn. Sinds vorig jaar levert ze aan Montferland Asperges de witte wijn, zodat de teler een totaalarrangement kan aanbieden. “Ik neem een witte, rosé en rode wijn mee van onze Italiaanse wijngaard Colle Manora”, vertelt ze. “De witte past het beste bij de asperges. Hij is licht, waardoor de smaak van de asperge goed tot zijn recht komt.” Naast de wijnen biedt Koot tijdens het evenement olijfolie uit de ‘hak’ van Italië aan.

Aankleding
De aankleding van het Asperge Preuvenement gebeurt ook door twee lokale ondernemers. De tenten, barren, tafels en stoelen worden geplaatst door Catering en Feestverhuur Didam. Eddie Reulink: “Als het mooi weer is, richten we ook nog een paar terrasjes in.” Buurman Rowan Paalvast van Montferland Hoveniers zorgt voor de groene aankleding, waarbij hij het voorjaar probeert te benadrukken. “We nemen wat bloeiers mee om een mooi voorjaarsfeestje te creëren.”

Kaarten zijn in de voorverkoop voor 4,50 euro verkrijgbaar bij de deelnemende bedrijven. Voor dat bedrag krijgen de gasten bij binnenkomst al een glaasje bubbels en een aspergeamuse. De kleine gerechtjes en wijnen kunnen met muntjes worden betaald. Meer informatie over het evenement is te vinden op Facebook en op de website www.montferlandasperges.nl.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.