Loilse verenigingen zoeken nieuw onderdak na brand bij Lara

LOIL – De Vrolijke Drammers blijft carnaval vieren in Loil. De carnavalsvereniging wil komend jaar al naar de kerk verhuizen en hoopt daarbij op de medewerking van de gemeente en provincie. Voor de pronkzittingen in januari wijkt de vereniging waarschijnlijk uit naar Didam.

Met de brand bij partycentrum Lara zaterdagnacht zag carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers haar residentie letterlijk in rook opgaan. Voor het komende carnavalsfeest moet ze daarom op zoek naar een nieuwe locatie. “De toekomst van het carnaval ligt in de kerk”, zegt voorzitter Marcel Wiendels. “Dit jaar zouden we het carnavalsfeest echter nog gewoon bij Lara vieren, omdat de kerk eerst moet worden verbouwd voor dit soort activiteiten. Maar nood breekt nu wet.”

De vereniging hoopt dan ook op de medewerking van de diverse instanties om de kerk op korte termijn al te verbreken voor het komende carnavalsfeest. Hiervoor moeten er onder andere nooddeuren komen en noodverlichting worden aangelegd in het monumentale gebouw.

Subsidies
“De mensen staan al klaar om te beginnen, maar daarvoor hebben we wel toestemming nodig van de gemeente”, weet Wiendels. “Bovendien hebben we de subsidies voor het toekomstige Hart van Loil, waar ook de kerk onderdeel van is, nog niet. Als we daar voor in aanmerking willen komen, mogen we niet met de verbouwing zijn gestart. Om toch eerder te kunnen beginnen, zijn we dus afhankelijk van de instanties.”

Voor haar pronkzittingen kijkt de vereniging uit naar locaties in Didam. Wiendels: “Hiervoor zijn in de kerk meer aanpassingen nodig, die we voor januari niet kunnen realiseren. Inmiddels hebben al diverse zaalhouders en verenigingen in Didam aangeboden ons te willen helpen. Voor de overige activiteiten, zoals de prinsenreceptie, gaan we waarschijnlijk naar ons nieuwe dorpshuis ‘de Zomp’. Die ruimte is echter te klein voor het carnaval en de pronkzittingen.”

Biljartvereniging
De brand bij partycentrum Lara treft ook biljartvereniging Hendriks hard. Zij speelt al sinds 1985 haar competitiewedstrijden in het café van de horecagelegenheid. “Voor ons valt er heel veel weg”, vertelt voorzitter Bernie Damen. “We zijn niet alleen onze thuislocatie voor de competitie kwijt, maar ook onze vertrouwde plek op de zaterdagavond en zondag om een balletje te stoten, biertje te drinken en bij te praten. Veel mensen die je wekelijks in de kroeg trof, ga je nu missen.”

De biljartvereniging gaat wel verder en maakt in elk geval het huidige seizoen af. De twee driebandenteams spelen hun laatste drie thuiswedstrijden voor de winterstop in Babberich bij camping Rivo Torto. Damen: “Voor het libreteam hopen we zo lang onderdak te vinden bij de Papegaai in Loil. Hoe het op de langere termijn verder gaat, weten we nog niet.”