Lintje voor duizendpoot Sjaak Reumer

’s-HEERENBERG – Sjaak Reumer is zondagmorgen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Voor de start van de Henk Lubberding Classic, waarvan Reumer de grote initiator is, reikte wethouder Rob Visser hem de Koninklijke Onderscheiding uit.

Sjaak Reumer krijgt door wethouder Rob Visser het lintje opgespeld.

Sjaak Reumer krijgt door wethouder Rob Visser het lintje opgespeld.

Reumer is al jaren zeer betrokken bij tal van maatschappelijke initiatieven in zijn stad ’s-Heerenberg. Zo was hij in de jaren ’60 en ‘70 als grondlegger in meerdere functies actief binnen Zwem- en Polo club Montferland/’s-Heerenberg. Hij ontpopte zich als een fanatiek trainer die de leden de juiste zwemtechnieken aanleerde. Een van zijn pupillen wist meerdere malen het erepodium tijdens de Nederlandse kampioenschappen te behalen. Hij was in die tijd ook wedstrijdsecretaris, voorzitter van de technische commissie en bestuurslid en official bij de KNZB.

In de jaren ’70 was hij actief in de (toen nog jonge) Emmausparochie in ‘s-Heerenberg-Lengel als koster en lid van het kerkbestuur. Aangezien er toen nog vaak vier vieringen per weekend waren, werd er veel beslag gelegd op zijn vrije tijd.
Ook werd door hem de Stichting Gemeentehuis Montferland ‘s-Heerenberg opgericht.
Het behoud van het historische pand Gouden Handen in ’s-Heerenberg was het doel en dat is gelukt. De laatste jaren was hij ook penningmeester van deze stichting. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Weliswaar geen gemeentehuis maar wel het behoud van een monumentaal pand, waarin onder andere de raadszaal van de gemeente Montferland is gehuisvest.

Carnaval
Vanaf 1976 is Sjaak Reumer al lid van Carnavalsvereniging d’Olde Waskupen. Meer dan twintig jaren trad hij op tijdens de jaarlijkse pronkzitting. Zijn werk binnen de vereniging werd steeds omvangrijker. De regisseurstaak heeft hij met verve op zich genomen. Hij wordt door de vereniging gezien als een groot perfectionist. Ook als eindredacteur voor de carnavalskrant heeft hij nimmer verstek laten gaan en ook hier werd hij enorm gewaardeerd.

Met enorm veel passie zet hij zich sinds 1979 bovendien in voor de organisatie van wielerwedstrijden. Reumer is overal leidend, duwend, trekkend, motiverend, troostend, enthousiasmerend of bijsturend. De Ronde van de Achterhoek, de Ronde van Nederland, de Grote Prijs Wielerrevue, de Henk Lubberding Classic zijn allemaal namen van grote wedstrijden en overal was hij de grote initiator.

‘s-Heerenberg
Dat de liefde voor de stad ‘s-Heerenberg zijn grote drijfveer is, blijkt verder uit onderstaande lijst van overige activiteiten, waarbij hij nauw betrokken is: Stichting ‘s-Heerenberg 600 jaar Stad, eeuwfeest St. Pancratiusparochie, ceremoniemeester bij tal van verenigingsrecepties, fotoboek ’s-Heerenberg en Zeddam in oude ansichten, 625 jaar stadsrecht ’s-Heerenberg, Vereniging Sociëteit de Vriendschap in ’s-Heerenberg, Harmonie Crescendo en Stichting Bergh in het Zadel.

Bij al deze activiteiten zijn Reumers dadendrang, zijn vasthoudendheid en zijn nauwgezetheid verbazingwekkend. Een maatschappelijk betrokken inwoner van de gemeente Montferland en met name voor de stad ’s-Heerenberg.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.