Liedjes, foto’s en verhalen over historie oude gemeente Didam

DIDAM – ‘Onder de Die:mse toorn’ is het nieuwe tweejaarlijkse evenement van de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) en de Joop Boxstart Bend. Op zondag 3 februari brengen zij een middagvullend programma met liedjes, beelden en verhalen over de historie van de oude gemeente Didam.

De Joop Boxstart Bend met de muzikanten John te Dorsthorst, Peter Loeters en Marcel Tiemessen speelt negentien nummers, die gaan over de dorpen Didam, Loil en Nieuw-Dijk en de regio de Liemers. De liedjes over de voormalige gemeente Didam worden in het dialect ingeleid door Theo te Wil, voorzitter van de OVD. Hij vertelt over de historie van de locaties die worden bezongen en toont daar oude beelden bij.

Daarbij komen onder andere de voormalige speeltuin Boszicht, het Domineesträötje, confectiefabriek Liemco en het voetbal in de Kom voorbij. “‘In De Kom’ gaat over voetbalvereniging DVC’26, die hier van 1947 tot 1966 haar speelveld had”, vertelt Te Wil. “Het club- en kleedlokaal werden destijds ondergebracht bij café Het Zwijnshoofd. De vereniging beleefde hier gouden tijden met twee kampioenschappen, het winnen van de beker bij de amateurs en duizenden toeschouwers.”

Nieuwe nummers
Joop Boxstart schreef er speciaal voor deze show een nieuw nummer over. Nieuw is ook het liedje ‘Onder de Die:mse toorn’, waar de show naar is vernoemd. “Hierin heb ik de ‘toorn’ zelf beschreven, de bouw en alles wat daar bij hoort”, zegt Boxstart. “Maar het gaat ook over de streek waarin ik ben geboren. Elke dorpje in de Liemers heeft immers een kerk, die overal bovenuit torent en die je al van verre ziet.”

Verder komen er vooral bekende nummers van de band voorbij, zoals ‘Diem deur de jaore hen’, ‘Wip wap’, ‘De mooiste meid van Die:m’ en ‘In de fles’. ‘Die:m deur de jaore hen’ was de titel van het fotoboek dat de OVD ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum uitbracht. Maar het was ook de titel van het nieuwjaarsconcert dat de Joop Boxstart Bend vorig jaar met muziekvereniging De Club gaf in de Mariakerk in Didam.

“Daar werd ook het idee voor deze show geboren”, vertelt Te Wil. “In de kerk hing destijds een groot scherm, waarop tijdens de show foto’s uit het boek werden getoond. Wij hebben echter nog veel meer mooie foto’s van de historie van de voormalige gemeente Didam. Die kunnen prachtig worden gecombineerd met de muziek van Joop. Daarbij leid ik de geschiedenis van de onderwerpen kort in.”

Kaartverkoop
De eerste editie van ‘Onder de Die:mse toorn’ vindt op zondag 3 februari van 14 tot 17 uur plaats bij Jan&Jan. De voorverkoop is maandag 7 februari gestart. Leden van de OVD kunnen kaarten bij de vereniging kopen tegen een gereduceerd tarief van 10 euro. Voor niet-leden is de entreeprijs 15 euro. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Jan&Jan, Studio A60 aan de Hoofdstraat 11 in Didam en De Grimpeur aan de Beekseweg 42 in Babberich.