Landbouwverkeer in toekomst mogelijk toch uit Zeddam

ZEDDAM – Het landbouwverkeer dat door de kern van Zeddam moet rijden, is voor veel inwoners van Zeddam een doorn in het oog. Eén van de bewoners die dat dagelijks ervaart, is Leon Feijen, woonachtig aan de Kilderseweg. Hij was vrijdag aanwezig bij het werkbezoek dat leden van Provinciale Staten aan Zeddam brachten. De PvdA Montferland organiseerde het bezoek.

Statenlid Peter Kerris is passagier op de grote mestuitrijder van Meiland. 

Feijen schreef in het voorjaar de PvdA fractie. “Het is ‘Actiecomité Kilderseweg veilig’ al jaren een doorn in het oog dat het grote landbouwverkeer dóór het dorp rijdt en niet over de rondweg Zeddam. Wij hebben bij de gemeente vaak aangedrongen op een oplossing. Ik houd al jaren mijn hart vast, vooral voor de fietsers. Moet er dan eerst iets ergs gebeuren?”

De noodkreet van Feijen was voor de PvdA Montferland aanleiding om een werkbezoek te organiseren voor de PvdA-statenleden uit Gelderland. De provincie Gelderland is eigenaar van de rondweg om Zeddam en geeft tot nu toe géén toestemming aan het landbouwverkeer om er gebruik te maken.

Rick Leijzer, van Loon- en grondverzetbedrijf Meiland uit Azewijn bevestigt dat. “We willen liever met onze grote voertuigen over de rondweg in plaats van door het dorp, maar dat mag niet omdat de rondweg alleen voor snel verkeer is en onze voertuigen vallen onder de categorie ‘langzaam verkeer’.”

Pilot
Gerwin Otten van belangenorganisatie Cumela bevestigt het probleem van landbouwverkeer dat door de dorpen moet rijden. “Dat is in veel dorpen in de Achterhoek en de Liemers een groot probleem. Het zou geweldig zijn als de provincie een pilotproject in Zeddam start waarbij het landbouwverkeer van de passeerstroken op de rondweg gebruik maakt.”

LTO regio Noord en de Plattelandsraad Montferland waren ook vertegenwoordigd en steunden dit idee van harte. Ook zij willen het onder de aandacht van hun leden brengen.

Peter Kerris, fractievoorzitter PvdA Gelderland, en collega statenlid Titus Visser waren door Rick Leijzer uitgenodigd om de situatie ter plaatse bekijken en te ervaren. Joost Elshoff, werkzaam bij Meiland nam Peter Kerris mee als passagier op de grote mestuitrijder en Titus Visser reed mee met Rick Leijzer op één van de kolossale landbouwmachines.

De statenleden ondervonden zo zelf hoe onveilig de situatie is als het zware landbouwverkeer door het dorp moet rijden. Beiden vinden dat er op korte termijn een oplossing moet komen waarbij de pilot van passeerstroken een goede optie is.

Het werkbezoek bij Meiland werd afgesloten met de afspraak dat de statenleden in overleg gaan met verantwoordelijk gedeputeerde Conny Bieze (VVD). De PvdA-fractie Montferland bespreekt het met verantwoordelijk wethouder Oscar van Leeuwen (CDA).Facebooktwittergoogle_plus