Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Stresscoaches

Stresscoaches zijn mensen die denken andere mensen te kunnen helpen die gestrest door het leven gaan en daardoor niet meer goed kunnen functioneren. Althans, het zijn in ieder geval mensen die een gat in de markt hebben ontdekt en zich massaal storten op al die mensen die de dagelijkse druk niet meer goed aankunnen.

Vreemd dat mensen tegenwoordig stress ervaren en het moeilijk hebben om zich in de moderne wereld staande te houden. Een wereld die zij nota bene zelf creëren. Zij hebben het dan bijvoorbeeld over werkdruk die toegenomen is. Veertig jaar geleden was er zelden sprake van stress op de werkvloer en dat in tegenstelling met de dag van vandaag waar gemiddeld gezien minder uren worden gewerkt dan toen. Zij hebben het ook over dat er teveel keuze is, maar staan er niet bij stil dat zij deze keuze zelf kunnen bepalen.

Of is simpelweg de mens zwakker geworden en moeten zij voortdurend gepamperd worden door bijvoorbeeld een stresscoach, die hun datgene verteld wat zij eigenlijk allang weten. Misschien is de mens wel zwakker geworden, maar zij zijn er nog steeds zelf bij om rust in hun omgeving te creëren door niet overal aan mee te willen doen. Door niet altijd bereikbaar te willen zijn. Door niet altijd het spannende in het leven op te zoeken en bij tijd en wijle genoegen te nemen met de kleine en mooie dingen die het leven ook te bieden heeft.

 Als de mensen hun nuchtere verstand gebruiken weten zij precies wat zij moeten doen om niet gestrest te raken en dan is een stresscoach overbodig. Als die dan geen werk meer hebben en daardoor gestrest raken, kunnen zij altijd nog een beroep doen op een van de vele collega’s die heden ten dagen op deze aardkloot rondlopen.

‘Wie anderen wil leiden moet eerst zijn eigen meester worden’