Joep’s beslommeringen: Gezondheid

Deze week was er weer eens een keer veel aandacht voor de gezondheid van de mens. Klaarblijkelijk zijn er nog veel mensen die ongezond leven. Kinderen bewegen te weinig, ouderen roken en drinken nog steeds teveel en het vetgehalte stijgt met de week. Ondanks dat de overheid inmiddels weet dat veel mensen nu eenmaal ongezond leven en dat zij zich daar maar bij neer moet leggen, heeft zij toch weer maatregelen aangekondigd die wellicht een steuntje in de rug kunnen zijn.

Suikervrije dranken worden goedkoper en belasting op alcoholische dranken, tabak en suiker gaat omhoog. Zelfs een chocoladegigant als Mars neemt haar verantwoordelijkheid en heeft haar producten dermate aangepast dat deze, volgens haar woordvoeder, bijna gezond te noemen zijn.

Maar volgens mij maakt het helemaal niet uit hoeveel suiker er in frisdrank zit, hoe hoog het nicotinegehalte in tabakswaren is, of hoe verleidelijk alcoholische dranken en overheerlijk snoepgoed zijn. Het gaat om het gebruik er van. Niemand wordt dik van één glaasje frisdrank per dag. Niemand wordt vet van één reep mars per week. Volgens sommige artsen is één glaasje alcoholische drank per dag zelfs aan te bevelen. Misschien kan één sigaret per dag ook geen kwaad. Zelfs één keer per week een lekkere vette hap zal niet direct leiden tot overgewicht. Vooropgesteld dat je er maar voldoende gezonde dingen tegenoverzet.

Het is goed dat de overheid met het vingertje wijst en bepaalde maatregelen neemt, maar de verantwoordelijkheid over het eigen lichaam ligt toch echt bij de mens zelf. En als deze mens zich bewust is van de ongezonde dingen in het leven en er zich toch niets van aantrekt onder het motto ‘lang leven de lol’, dan is dat hun eigen verantwoordelijkheid. Wellicht dat een maatregel dat de bewust ongezond levende mens een hogere ziektekostenpremie gaat betalen, meer effect heeft dan de maatregelen die zij nu nemen. Dan gaat degene ook betalen die het veroorzaakt en wordt de rekening niet neergelegd bij zij die verstandig zijn.

‘De verstandige neemt tijdig zijn maatregelen’Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.