Joep’s beslommeringen: Don Quichot

Don Quichot was een Spaanse edelman die op zijn oude dag de strijd aanging met windmolens. Gezeten op een oud krakkemikkig paard, Rocinante genaamd, met in zijn kielzog gezeten op een ezel, zijn trouwe knecht Sancho Panza. Nederland heeft nu ook een Don Quichot, Benédicte Ficq genaamd. Zij heeft de handschoen opgepakt om de machtige tabaksindustrie aan te klagen. Ook zij heeft inmiddels een trouwe bondgenoot gevonden in de vorm van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Ik ga nu niet zeggen dat men deze strijd niet moet aangaan en ik ga zeker niet zeggen dat de tabaksindustrie geen vuil spel speelt, maar dat het enerzijds een ongelijke strijd gaat worden en anderzijds op z’n minst een beetje hypocriet is, laat mij niet los. In een uitzending van de wereld draait door preekte zij hel en verdoemenis over de praktijken van de tabaksindustrie, omdat deze de tabakswaren zo manipuleren dat beginnende rokers al na twee tot vier weken zwaar verslaafd zijn en niet meer van dit zogenaamde genotsmiddel kunnen afblijven. Zij had dit als fervent rookster ook zelf ervaren. Tegelijkertijd liet ze weten dat zij tijdens haar zwangerschappen was gestopt en inmiddels al vijftien jaar niet meer rookte. Hoezo verslaafd?!

Ongetwijfeld zullen rokers mijn opmerking over hypocriet niet kunnen waarderen, maar ik ga er vanuit dat de meeste rokers geen analfabeet zijn en dus kunnen lezen dat op de pakjes sigaretten duidelijk staat vermeld dat je ernstig ziek kunt worden van het roken van tabakswaren met vaak een dodelijke afloop. Dus als je willens en wetens iets gebruikt waarvan het bekend is dat het de dood tot gevolg kan hebben en daarnaast ook nog eens op latere leeftijd een enorme kostenpost bent voor de gezondheidszorg, dan ben je voor mij hypocriet als je dan het lef hebt om de tabaksindustrie te gaan aanklagen. Zou de volgende stap dan kunnen zijn dat alcoholverslaafden Lucas Bols en seksverslaafden Kim Holland gaan aanklagen? Ik begin toch sterk te twijfelen of de o zo strijdbare Benédict Don Quichot is of misschien de ezel waar haar trouwe knecht op zit.

‘Wie het zwaard nemen, zullen door het zwaard vergaan’ (Bijbel Mattheus 26,52)Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.