Joep’s beslommeringen: Beledigen

Hè, hè, eindelijk de kogel is door de kerk. De mensen mogen elkaar beledigen zonder dat daar nog consequenties aan verbonden zijn. Deze week stond het nog in de krant. De overheid gaat een wetswijziging toepassen, waarbij beledigen is toegestaan. Iedereen kan nu rustig zijn gang gaan en alles en iedereen voor rotte vis uitmaken. Ouders hoeven hun kinderen niet meer te leren om beleefd te zijn en respect te hebben, want alles mag.

Nu iedereen deze vrijbrief heeft gekregen, ben ik benieuwd hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Ik zie het al voor mij. Kleine Jantje van acht jaar oud die nadat hij vanuit opvoedkundig oogpunt een reprimande van zijn lerares heeft gekregen deze beantwoord met ‘vieze vuile kuthoer’. Ook kunnen kinderen ongebreideld hun ouders uitmaken voor alles wat maar lelijk is, want dit mag vanaf nu. Mocht je toevallig een bekeuring krijgen voor de een of andere verkeersovertreding en je maakt de dienstdoende agent uit voor ‘gore kloothommel’, is dat geen probleem. Wat te denken van scheidsrechters die op de sportvelden nog weleens een gele kaart konden trekken wanneer zij onheus werden bejegend, die kunnen zij vanaf nu wel in de zak houden.

Als mensen zich misdragen, worden zij vaak geassocieerd met dieren. Dit vind je dan terug in gezegdes als ‘ze gedragen zich als beesten’ of ‘zij zijn nog minder dan een dier’. In alle gevallen heeft dat een negatieve klank waar het dier als slecht wordt neergezet.

Nu de mensen uit het oogpunt van vrijheid van meningsuiting, beledigen normaal gaan vinden, hebben wij als dieren, liever niet meer dat deze termen worden gebruikt en willen wij op geen enkele wijze geassocieerd worden met de mensen. In onze wereld leren wij nog wel wat respect is en geven wij duidelijk aan waar de grenzen liggen. Als deze worden overschreden, volgt er altijd een correctie, desnoods met een corrigerende beet.

‘Vrijheid van meningsuiting mag nooit een vrijbrief zijn voor ongenuanceerde beledigingen.’Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.