Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Behoeftetheorie

Het was Abraham Maslow die in 1943 zijn behoeftetheorie publiceerde. Deze was gebaseerd op vijf niveaus in een piramidevorm, waarvan het eerste niveau de allerbelangrijkste levensbehoefte is, zoals eten, drinken en seks. Vandaag beperk ik mij dan ook maar tot deze eerste levensbehoefte, maar mocht u als lezer geïnteresseerd zijn in de overige vier niveaus, dan kunt u op internet alles hierover vinden.

Nu, anno 2020, wordt deze theorie volledig onderuitgehaald. In tijden van crisis blijkt dat niet eten, drinken en seks de eerste levensbehoeften zijn, maar toiletpapier. Toen het coronavirus zijn intrede deed en gelatenheid omsloeg in paniek, renden mensen massaal naar de supermarkten om vooral toiletpapier in te slaan. Ondanks dat er werd opgeroepen dat het niet nodig is om te hamsteren en ondanks het gegeven dat er nog niemand is bezweken aan de racekak, was toiletpapier toch wel het allerbelangrijkste om in huis te hebben.

In één ding van het eerste niveau had Maslow wel gelijk. Uit onderzoek is gebleken dat, nu mensen massaal thuis blijven, het bezoek aan pornosites met 14 procent is toegenomen. Nu ik dit laatste toevertrouw aan het papier valt het kwartje, want als mensen worden geacht om minimaal anderhalve meter bij elkaar vandaan te blijven en je wilt toch seks, dan heb je een hoop toiletpapier nodig.

‘De gelegenheid maakt iemand niet zwak, maar ze laat wel zien hoe hij is’