Irma Giesen toont in nieuw Atelier Irma al haar creativiteit

ZEDDAM – Irma Giesen is één van de deelnemers aan de tiende Kunstwandelroute in Zeddam. In het pinksterweekend exposeert ze voor het eerst samen met haar oudste zoon Thijs Giesen schilderijen in haar nieuwe atelier aan de Kilderseweg 2d in Zeddam.

Irma Giesen in haar nieuwe atelier.

“Ik heb het atelier, waarin ik ook woon, helemaal zelf ontworpen”, vertelt Giesen. “Tijdens de Kunstwandelroute open ik het officieel.” Atelier Irma is net klaar, maar de locatie aan de Kilderseweg is al wel voor de derde keer onderdeel van de route. “Twee jaar geleden had ik net de grond gekocht en heb ik van tule een grote regenboog in de boom gemaakt. Vorig jaar heeft een oom van me buiten zijn beelden geëxposeerd.”

Zondag en maandag kan er dus voor de eerste keer een kijkje worden genomen in het nieuwe atelier naast het hertenweitje. Hier toont Giesen haar impressionistische werk, maar zijn er ook figuratieve schilderen van haar zoon Thijs te zien. Haar jongste zoon toont eveneens zijn creativiteit. “Harm is product designer”, zegt Giesen. “Ik heb twee lampen van hem hangen en mogelijk zet ik er nog een tafel bij, die hij heeft gemaakt.”

Impressionistisch
Giesen werkt vooral impressionistisch. Onderweg neemt ze het landschap en de gebouwen op in haar gedachten. Eenmaal thuis pakt ze een wit doek en zet ze haar gedachten, het liefst met olieverf en een paletmes, om in een schilderij. “Ik schilder puur vanuit mijn gedachten.”

Zo hangt er een drieluik in haar atelier van de vuilverbranding in Duiven en de bruggen van Nijmegen en Emmerich. Giesen: “Dan rijd ik over de autobaan en neem ik die bouwwerken op in mijn geheugen. Ik wil ze niet tot in detail naschilderen, maar alleen een impressie geven. Dat heb ik ook met de natuur. Als ik door het bos loop, onthoud ik bijvoorbeeld een paadje, spar en dier. Die combineer ik vervolgens weer in een schilderij.”

Illustraties
Naast haar schilderwerk maakt Giesen ook illustraties. Onlangs werkte ze bijvoorbeeld mee aan een informatieboek over de aandoening scoliose voor kinderen. Hierin zijn diverse tekeningen van haar opgenomen.

“Ik heb zelf ook scoliose. Een scoliose is een vergroeiing van de rug. Het boek is voor ouders en kinderen die worden geconfronteerd met scoliose. De plaatjes vertellen wat dat voor ze betekent.” Het medische kinderboek is ook tijdens de Kunstwandelroute te koop en kost 19,95 euro. De winst gaat naar de Nederlandse Rugstichting.

Giesen tekent en schildert haar hele leven al. Als kind was ze altijd al aan het tekenen en toen ze 15 was, ging ze dan ook naar de Nederlandse Tekenschool. Haar werk exposeerde ze op tal van locaties in heel Nederland. Nu ze echter haar eigen atelier heeft, hoeft ze niet telkens weer haar doeken op te pakken en naar een andere ruimte te verplaatsen.

Openstellingen
“In de zomerperiode wil ik op de zondagen mijn atelier zoveel mogelijk openstellen voor bezoekers”, zegt ze. “Als het bordje buiten staat, ben ik open. In september start ik bovendien met schildersgroepen en wil ik midzomerworkshops geven. Het zomerprogramma komt binnenkort op de website.”

Atelier Irma is tijdens de Kunstwandelroute op zondag 20 en maandag 21 mei van 11 tot 17 uur geopend. Op eerste pinksterdag is ook Joop Boxstart aanwezig, die gedurende de dag een aantal keer zijn dialectliedjes over de Liemers en Achterhoek laat horen. Meer informatie staat op atelierirma.nl of www.kunstwandelroute.nl.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.