Huis Bergh presenteert Marijke Brouwer als nieuwe directeur

’s-HEERENBERG – Huis Bergh heeft een nieuwe directeur. Marijke Brouwer (61) stelde zichzelf vorige week donderdag voor als opvolgster van Diane Visser. Dat deed ze tijdens de opening van de tentoonstelling Honderd Heiligen in Huis Bergh. “Ik ben er trots op dat ik op zo’n bijzondere plek mag werken”, zei ze ten overstaan van de vele genodigden.

Marijke Brouwer op de trappen voor het kasteel. “Ik ben er trots op dat ik op zo’n bijzondere plek mag werken.”

Brouwer werkt sinds 1 januari bij Huis Bergh. Ze werd de eerste maanden ingewerkt door haar voorgangster Diane Visser. “Ik ben hier in een warm bad terechtgekomen”, liet ze de aanwezigen weten. “In het bijzonder Diane Visser helpt me op weg om overal wegwijs te worden. Zij blijft gelukkig nog tot medio volgend jaar in dienst van Huis Bergh om haar werkzaamheden af te ronden. En natuurlijk als vraagbaak voor mij. Diane heeft al meer dan veertig jaar ervaring bij Huis Bergh.”

Maar wie is Marijke Brouwer eigenlijk?
“Ik ben een optimistische doorzetter met een gelijkmatig en goed humeur. Moeder van drie kinderen van 26, 24 en 16 jaar, van wie de oudste twee al op eigen benen staan en zijn uitgevlogen. Mijn passie is cultuur en cultuurhistorie. Ik ben Rotterdamse van geboorte en heb klassieke taal- en letterkunde gestudeerd in Leiden, met als afstudeerrichting provinciaal-Romeinse archeologie.  Als kind was ik al geïnteresseerd in kunst en cultuur, gestimuleerd door mijn vader. Toen ik als 4-jarige een eigen tuintje mocht onderhouden en daarin bij het schoffelen potscherven vond was mijn interesse voor archeologie gewekt.”

Wat heb je zoal gedaan voor je directeur van Huis Bergh werd?
“Na mijn studie heb ik vijf jaar als archeoloog op verschillende opgravingen gewerkt en een jaar colleges archeologie gegeven. Vervolgens ben ik zo’n vijftien jaar conservator provinciaal-Romeinse archeologie en hoofd collecties geweest in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daarna was ik dertien jaar directeur van Museum Valkhof in Nijmegen. Het afgelopen jaar heb ik gewerkt als hoofd collecties voor het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.”

Waarom heb je nu de overstap naar Huis Bergh gemaakt?
“Mijn baan in Leeuwarden beviel me goed, maar de afstand was uiteindelijk toch wel bezwaarlijk. Ik woon in Nijmegen en was elke week vier dagen van huis door mijn werk. Daarom kwam de vraag of ik er iets voor voelde om Diane op te volgen op een heel goed moment. Toen in september bleek dat mijn man ongeneeslijk ziek was, was een baan dichterbij huis helemaal handig. Helaas is hij overleden toen ik net een paar dagen bij Huis Bergh werkte.”

Ga je het anders doen dan je voorgangster of zet je het beleid van Diane Visser voort?
Huis Bergh is nog steeds een groeiende en lerende organisatie. Die ontwikkeling zet ik voort. Verder wil ik graag de prachtige kunstcollecties nog meer bekendheid geven, zowel in de wetenschappelijke wereld als bij een breder publiek. We zijn er bovendien aan toe om een integrale visie te ontwikkelen op het kasteel met zijn collecties in relatie tot het landgoed en de monumenten, die ook tot de stichting behoren. Daar ga ik me de komende tijd mee bezighouden.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.