Huis Bergh gaat met jong muzikaal talent voor jonger publiek

’s-HEERENBERG – Het nieuwe concertseizoen van de Vrienden van Huis Bergh opent zaterdag 18 oktober met een pianorecital van Elisabeth Holmegaard Nielsen en Fabio Parada Rodrigues in de Habsburgerzaal van het kasteel in ’s-Heerenberg.

Elisabeth Holmegaard Nielsen opent zaterdag 18 oktober met Fabio Parada Rodrigues het nieuwe concertseizoen van de Vrienden van Huis Bergh. De twee brengen een pianorecital.

Elisabeth Holmegaard Nielsen opent zaterdag 18 oktober met Fabio Parada Rodrigues het nieuwe concertseizoen van de Vrienden van Huis Bergh. De twee brengen een pianorecital.

“En dat is best bijzonder”, vindt Anja Kuiperij. De twee talenten uit Denemarken en Spanje wonnen namelijk al vele internationale prijzen, waaronder The International Piano Competition for Young Musicians in Enschede.

Kuiperij is bij kasteel Huis Bergh verantwoordelijk voor de publiciteit. Dus brengt ze voor de Vriendenwerkgroep van Huis Bergh het programma voor komend seizoen onder de aandacht. “De werkgroep bestaat uit zes leden, waaronder directeur Henk Lubberdink van de muziekschool en muziekdocent en dirigent Ben Simmes”, vertelt ze. “Zij proberen elk jaar weer nationaal en internationaal gelauwerde musici naar het kasteel te krijgen. Dat is ook dit jaar weer gelukt.”

Programma
Te beginnen dus met het pianorecital op zaterdag 18 oktober. Verder komt voor de kerstdagen opnieuw Wishful Singing naar Huis Bergh en is voor het nieuwjaarsconcert op zondag 18 januari het Britten Jeugd Strijkorkest vastgelegd. Beide voorstellingen zijn in de hal van het kasteel.

“Wishful Singing bestaat uit vijf jonge zangeressen van internationaal topniveau”, zegt Kuiperij. “Zij zingen a capella en het repertoire is heel divers. Zo laten ze ingetogen werk uit de Renaissance horen, maar ook een swingende bewerking van een popklassieker. Dat doen ze op een komische manier en met gevoel voor theater.”

Het Britten Jeugd Strijkorkest bestaat uit jonge talentvolle strijkers uit Oost-Nederland. Het orkest maakte al verschillende cd’s en trad op in heel Europa. Ook speelde het voor voormalig koningin Beatrix en in 2013 voor het nieuwe koningspaar.

Ridder Florian
Er staan dit seizoen echter niet alleen veel jonge artiesten op het podium van Huis Bergh, de vriendenwerkgroep programmeerde ook een aantal voorstellingen gericht op een jong publiek. Op zaterdag 22 november is bijvoorbeeld de kindervoorstelling Ridder Florian te zien. “Hierin speelt onder andere Frank Groothof, bekend van Sesamstraat”, weet Kuiperij.

Op zaterdag 30 mei sluit het Ensemble Almost Under, de winnaars van het Open Podium Amphion in 2013, het seizoen in Huis Bergh af. Het ensemble bestaat uit drie strijkers uit de regio, die alle drie ook zingen. “Hun optredens schijnen heel verrassend te zijn”, zegt Kuiperij. “Ze brengen een genre dat nergens mee te vergelijken is.”

Het pianorecital van zaterdag 18 oktober begint om 20 uur. De kindervoorstelling op 22 november is al vanaf 16.30 uur te zien. Kaarten zijn telefonisch of per mail te bestellen via 0314-661281 of info@huisbergh.nl.

Vrienden
Huis Bergh heeft een uitgebreide kring van Vrienden. Zij zijn de ambassadeurs van het kasteel, ondersteunen de instandhouding van het culturele erfgoed en promoten activiteiten en evenementen. Vrienden betalen een jaarlijkse contributie, maar genieten daarvoor wel aantrekkelijk privileges. Wie ook Vriend wil worden, vindt op de website www.huisbergh.nl meer informatie.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.