Hechte groep jeugdbielemannen hakt voor eerste Gelderse titel

LOIL/NIEUW-DIJK – Aan het achtste Gelderse Bielemantreffen vandaag in Nieuw-Dijk doet een recordaantal bielemannen mee. Liefst honderd bielemannen hebben zich aangemeld, waarbij voor het eerst ook elf jeugdige deelnemers. Een aantal van hen komt in de zomerperiode wekelijks samen in Loil, waar ze het hakken leren van Jos Rasing.

De vijfvoudig Gelders bielemankampioen traint al tien jaar de jeugdbielemannen van schuttersgilde Loil-Vooruit. Sinds twee jaar hakken ook de jonge bielemannen van St. Martinus Greffelkamp, St. Antonius uit Nieuw-Dijk en De Eendracht uit Didam mee. Elke vrijdagavond om 19 uur, in de zomertijd, komt een groep van zo’n twintig schutters bij elkaar aan de Sommenweg in Loil.

“Sommige jongeren komen hier al tien jaar”, vertelt Rasing. “Zij hakken tijdens de wedstrijden inmiddels bij de volwassenen mee. Vanaf 16 jaar ben je senior. Tot voor kort mochten ze alleen tijdens het schuttersfeest voor het grote publiek hakken. Pas dit jaar zijn er officiële wedstrijden voor de jeugd. Dat geeft een enorme boost.”

Officiële status
Rasing maakte zich er samen met een aantal Montferlandse schutters de afgelopen jaren dan ook sterk voor om het jeugdbielemannen een officiële status te geven. Dit leidde er vorig jaar winter toe dat de Gelderse Federatie van Gilden en Schutterijen, St. Hubertus, een nieuw reglement voor de bielemannen opstelde. Daarbij kreeg de jeugd tot 16 jaar dezelfde rechten en eisen als de volwassenen en mogen ze nu bij elk federatief evenement meehakken. Dus is er zaterdag voor het eerst ook een Gelders jeugdkampioen.

“Dat is belangrijk voor de jeugd”, zegt Rasing. “Je wilt niet het hele jaar alleen maar voor het schuttersfeest oefenen. Maar het is ook mooi voor het publiek en goed voor de schutterij. We moeten het toch van de jeugd hebben. En door samen te oefenen met andere schutterijen stimuleer je elkaar weer.”

Hechte groep
Zo komt er al voor het tweede achtereenvolgende seizoen iedere vrijdagavond een grote groep bielemannen uit Greffelkamp naar Loil. “Gezamenlijk oefenen, met de jongens van de andere verenigingen, is toch leuker”, vindt bieleman Henri Lenderink van St. Martinus. “Op concoursen kom je elkaar ook steeds tegen. Het is daardoor een hele hechte en gezellige groep geworden, die samen optrekt en elkaar aanmoedigt tijdens de wedstrijden.”

Daar is Stan Hageman (13) van schutterij St. Antonius het helemaal mee eens. “We kennen elkaar allemaal en zoeken elkaar ook bij de wedstrijden op”, zegt hij. “Ik hak pas twee jaar en train al twee jaar bij Jos. Ik vond het meteen leuk met de andere jongens.”

Igor Steenkamp (16) en Sander Baerends (18) van Loil-Vooruit hakken al vanaf hun achtste bij Rasing. “Wij waren de eerste jeugdbielemannen is Loil”, weet Steenkamp. “Jos heeft ons uiteindelijk overgehaald om te gaan hakken. Maar ik vond het bij het schuttersfeest altijd al het mooiste onderdeel”, zegt Baerends. “Het doorhakken van een stam met een bijl ziet er toch veel beter uit dan het zwaaien met een vlag.”

Het achtste Gelderse Bielemantreffen vindt vandaag plaats naast dorpshuis ‘de Meikever’ aan de Smallestraat in Nieuw-Dijk. Het evenement begin om 14.30 uur. Rond 20 uur is de prijsuitreiking.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.