‘Hé, mag ik je zaad?’ over twee vrouwen met kinderwens

BEEK – Hoe vraag je iemand om zijn zaad en wie kies je als zaaddonor? Hoe gaat je omgeving er mee om, je dorp, familie en vrienden? Het waren vragen waarover Nicolette Verkerk voor ‘hun’ zwangerschap nooit had nagedacht en die ze ook niet kon tackelen. Pas toen ze al haar gedachten en gevoelens van zich af schreef, wist ze ze een plekje geven.

Nicolette Verkerk is de auteur van het boek ‘Hé, mag ik je zaad?’. Zondag 29 november wordt het boek gepresenteerd bij Partycentrum De Dèèl.

Nicolette Verkerk is de auteur van het boek ‘Hé, mag ik je zaad?’. Zondag 29 november wordt het boek gepresenteerd bij Partycentrum De Dèèl.

“Ik heb uiteindelijk alles over onze kinderwens, de zwangerschap en geboorte van onze dochter in 2008 in een dagboek opgeschreven”, vertelt Nicolette. “Toen ik vorig jaar een documentaire op televisie zag over twee vrouwen en hun kinderwens, dacht ik ‘goh, dat is mijn dagboek’. Ik heb het manuscript vervolgens letterlijk uit de kast gehaald en besloot er begin dit jaar een boek over te schrijven.”

Binnenkort ligt het boek met de toepasselijke titel ‘Hé, mag ik je zaad’ in de winkel. In het boek beschrijft Nicolette heel open en eerlijk het proces dat zij en haar vrouw – in het boek Nicky genoemd – moesten doorlopen, nadat ze hadden besloten dat ze graag kinderen wilden. Welke gevoelens en emoties komen er los, vooral bij de niet-biologische moeder? “In dit geval ik”, zegt Nicolette.

Gevoelens
Het begon echter al met de vraag wie de zaaddonor moest worden. Wie vraag je en hoe? “Je belt niet even iemand op en vraagt ‘hé mag ik je zaad?’. Tijdens de zwangerschap van mijn vrouw kwamen er bij mij vervolgens allerlei gevoelens en vragen los, die ik vooraf nooit voor mogelijk had gehouden. Onzekerheid, eenzaamheid, verdriet en geluk. Zij was zwanger en zat in een heel andere fase dan ik. Toen onze dochter was geboren, feliciteerden sommige mensen alleen haar. Dat heeft me heel erg geraakt en ik wist niet hoe ik er mee om moest gaan.”

Het waren vragen waarop ze destijds geen antwoorden konden vinden. Vragen ook waarmee tegenwoordig nog veel stellen worstelen. “Je wilt graag een stukje herkenbaarheid, dat het niet gek is zoals jij je voelt, maar dat was er niet. Het boek heeft daarom vooral als doel anderen, die in dezelfde situatie zitten als ik, hierbij te helpen. Niet alleen lesbo’s en homo’s, die samen een kind willen, maar ook hetero’s.”

Het boek is dan ook voor veel mensen een eyeopener. Cabaretier, columnist en vader Pieter Derks las het bijvoorbeeld en schreef zijn mening achter op het boek: ‘Een openhartig boek, voor mij als jonge vader heel herkenbaar en verhelderend tegelijk. Of je nou vader, moeder of allebei bent, uiteindelijk voel je blijkbaar toch precies hetzelfde. Een hele fijne gedachte!’
Nicolette wil haar boek ook vertalen in het Duits en Engels. Daarna wil ze heel graag een tweede boek schrijven. “Maar dan meer vanuit het kind”, zegt ze. “Hoe is het voor een kind om twee moeders te hebben.”

Presentatie
Het boek ‘Hé, mag ik je zaad’ wordt zondag 29 november bij Partycentrum De Dèèl in Beek gepresenteerd. Wie het boek echter nu al wil bestellen, kan dit doen via de website www.magikjezaad.nl. Hier staan ook de verkoopplekken vermeld. Het boek kost 17,99 euro.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.