Golfseizoen Bergh in het Zadel van start in Anholt

’s-HEERENBERG – De stichting Bergh in het Zadel organiseert elk jaar samen met Rotary Club Bergh een golftoernooi van vier wedstrijden. Die vinden plaats op de golfbanen Wasserburg in Anholt, Borghees, De Voortwisch in Winterswijk en ’t Zelle in Hengelo. Het toernooi wordt vrijdag 10 mei geopend in Anholt.

Door Sjaak Reumer

Het golftoernooi is een belangrijke inkomstenbron voor Bergh in het Zadel. De opbrengst ervan is bestemd voor kankeronderzoek. Dit jaar is dat een researchproject in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De artsen daar onderzoeken waarom een kiemcelkanker wel of niet gevoelig is voor standaard chemotherapie. Dit maakt het in de toekomst mogelijk om beter te voorspellen welk kind welke behandeling moet krijgen, waarbij de kans op genezing het grootst is en de kans op nadelige bijeffecten het kleinst.

Jaarlijks krijgen 600 kinderen in Nederland de diagnose kinderkanker. Hiervan hebben tussen de 25 en 50 kinderen een zogenaamde kiemcelkanker, ontstaan uit een kiemcel die normaal gesproken voor de vruchtbaarheid op latere leeftijd moet zorgen. Deze kiemcel is ontspoord, niet meer in staat goed uit te rijpen, waardoor de kanker ontstaat.

Patiënten met een kiemcelkanker worden behandeld met chirurgie, vaak gecombineerd met chemotherapie. Het probleem is dat momenteel niet voorspeld kan worden of de patiënt optimaal op de chemotherapie reageert of niet. Dit is van groot belang, omdat bij een ongevoelige kanker gekozen kan worden voor een alternatieve behandeling, waardoor de patiënt niet onnodig aan chemotherapie wordt blootgesteld.

Golftoernooi
Voor het eerst is dit jaar ook de golfbaan bij de Wasserburg in Anholt (foto) onderdeel van het golftoernooi. De andere drie locaties zijn bij de vaste deelnemers aan het golftoernooi van Bergh in het Zadel wel bekend.

Ter nagedachtenis aan Helmut Fassin, oud-directeur van Katja Fassin en 45 jaar actief lid van de Rotary, organiseert Rotaryclub Bergh samen met Bergh in het Zadel jaarlijks een golfdag. In 2019 staat het inmiddels achtste toernooi gepland, dit keer op de baan van Golfbaan Borghees, net over de grens bij ’s-Heerenberg.

Inschrijven
Het golfprogramma van Bergh in het Zadel begint op vrijdag 10 mei op Wasserburg in Anholt. Woensdag 3 juli krijgt het toernooi een vervolg met de wedstrijd van Rotary Bergh in Borghees, op vrijdag 6 september gevolgd door wedstrijden op De Voortwisch in Winterswijk en op vrijdag 4 oktober en ’t Zelle in Hengelo.

Wie zich inschrijft voor één of meer wedstrijden, wordt ontvangen met koffie en thee en iets erbij. Verder kunnen deelnemers rekenen op een lunchpakket voor onderweg en een lekkernij op de baan. Na elke wedstrijd staat er een buffet of barbecue klaar. De ontvangst voor elke wedstrijd is om 10.30 uur. De wedstrijden starten om 11.30 uur.

Inschrijven kan alléén via het aanmeldingsformulier op de website van de golfdag op www.berghinhetzadel.nl of www.rotary.nl/bergh. Tijdens iedere wedstrijd zijn er  gesponsorde dagprijzen te winnen. Wie twee of meer wedstrijden meespeelt, maakt kans op de eveneens gesponsorde overall prijs, die onder die deelnemers wordt verloot. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Gerard Hendriksen, 06-38899723 of mail naar golfdagbergh@berghinhetzadel.nl of golfdag@rcbergh.nl.