Elf ‘bijzondere’ brandweermannen koninklijk onderscheiden

DIDAM/’s-HEERENBERG – Liefst tien Montferlandse brandweervrijwilligers en de postcommandant van Didam ontvingen woensdagavond een lintje. Allen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en kregen de koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Peter de Baat.

Postcommandant Sander Putman en de brandweervrijwilligers Danny Notten, Gerald Bolder, Vincent Booltink, Micha Franck, Arjan Gunsing, Danny Rorijs, Wim Strijbosch, Timo Willemsen, Peter Zweers en Timo Zweers mochten een onderscheiding in ontvangst nemen. Zij behoren tot een bijzondere lichting. Het is namelijk de laatste groep die automatisch in aanmerking komt voor een koninklijke onderscheiding na twintig dienstjaren.

De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft het decoratiestelsel voor leden van de vrijwillige brandweer begin dit jaar aangepast. Per 1 januari 2020 wordt het criterium ‘meer dan 20 jaar vrijwillige brandweerdienst’ niet meer als automatische toekenningsgrond voor een koninklijke onderscheiding gezien. Tot en met 31 december 2019 gold een overgangsperiode waarin nog koninklijke onderscheidingen aangevraagd konden worden.