Eerste Diemse Aardbeiendag bij Tuinderij Gesthuizen

DIDAM – Bij Tuinderij Gesthuizen vindt zaterdag 23 juni de eerste Diemse Aardbeiendag plaats. Van 11 tot 16 uur kunnen belangstellenden een kijkje nemen op het bedrijf, krijgen ze tekst en uitleg over het telen van de aardbeien en mogen ze proeven van het fruit.

Tuinder Jan Gesthuizen plukt de aardbeien, die dit jaar voor het eerst op stellingen staan.

Op steeds meer plekken in Nederland worden de aardbeien tegenwoordig op stellingen met kapjes erboven geteeld. Ook bij Tuinderij Gesthuizen staan de aardbeienplanten dit jaar voor het eerst hoog en droog. Tijdens de aardbeiendag geven tuinder Jan Gesthuizen en zijn medewerkers uitleg over deze nieuwe manier van telen.

“Er komen steeds vaker mensen kijken hoe onze aardbeien groeien”, vertelt Gesthuizen. “Tijdens de aardbeiendag kan iedereen langskomen voor een rondleiding op het bedrijf. Daarbij leggen we uit waarom we voor deze manier van telen hebben gekozen. Ook mogen de bezoekers proeven van de aardbeien. Voor de kinderen staat er een springkussen.”

Bij ongeveer 80 procent van de aardbeienbedrijven in Nederland staan de aardbeien tegenwoordig op stellingen met kapjes erboven. Zo worden de vruchten beter beschermd tegen de vaak natte weersomstandigheden en tegen ziektes.

“De ‘voetjes’ van de aardbeien mogen niet in het water staan”, legt Gesthuizen uit. “Door er een kapje boven te plaatsen, beschermen we de aardbeien bovendien tegen hagel en plensbuien. Daarbij blijven de aardbeien mooi schoon en hoeven we  niet meer op de knieën om het fruit te plukken.”

Gesthuizen heeft op zijn land aan de Hogenend 85 in Didam in totaal 14.000 aardbeienplanten staan. Daarvan staan er 12.000 buiten en 2.000 in kassen.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.