Duizend survivallaars rollen in Loil de kroeg in en uit

LOIL – De Survivalrun Loil staat bekend om zijn ludieke hindernissen. Zo klimmen de deelnemers door een huis, tokkelen ze over een vijver en spelen ze onderweg een potje paintball. Dit jaar heeft de organisatie weer wat nieuws verzonnen en gaat het parcours door de kroeg.

Ook in de Leigraaf op de grens van Loil en Wehl zijn net als de afgelopen twee jaar weer hindernissen gebouwd.

De duizend survivallaars rollen zondag letterlijk het café in en uit. Voor de in- en uitgang van café en cafetaria De Papegaai in Loil staat een wranger, waar de deelnemers doorheen moeten. Binnen verplaatsen ze zich als echte kroegtijgers onder de gasten door. “We leggen het café vol met podiumblokken, waar ze onderdoor moeten tijgeren”, vertelt Peter Rutjes, voorzitter van de organiserende Stichting Sportieve Activiteiten Loil.

De cafégasten kunnen tijdens het survivalgeweld gewoon aan de bar hun biertje blijven drinken. “Zij zitten op het podium, waar elke vier minuten tien mensen onderdoor kruipen”, lacht penningmeester Gerard Goossen. “Peggy heeft het waarschijnlijk nog nooit zo druk gehad in de kroeg.”

Uitbaatster Peggy Wolters was dan ook meteen enthousiast over het idee om de survivalrun door haar horecagelegenheid te laten gaan. “Het plan leeft al een paar jaar, dus het was snel beklonken”, zegt ze. “De enige voorwaarde was dat ze er iets moois van moesten maken en dat doen ze. De mensen zitten zondag letterlijk en figuurlijk bovenop de wedstrijd.”

Openingshindernis
De Papegaai is zondag de eerste hindernis van de bijna zes kilometer lange survivalrun. Nadat de deelnemers de kroeg zijn uitgerold, vervolgen ze het parcours richting het huis naast de maalderij van de familie Borst. Hier klimmen ze deze keer niet door- maar overheen.

“Het huis wordt binnenkort gesloopt en staat al een tijdje leeg”, vertelt parcoursbouwer Onne Heesen. “Vandalen hebben er de laatste weken veel vernield, waardoor we het niet meer verantwoord vinden om naar binnen te gaan.” Daarom klauteren de survivallaars zondag achterlangs over het platte dak, om de woning glijdend via een buis in een waterbak weer te verlaten.

Vervolgens gaat de tocht richting het buitengebied van Loil. Hier staan in de bermen en wateren langs de weg diverse hindernissen opgesteld. Via het bekende watergat van de familie Baakman, waar onder andere het tokkelen en kanoën plaatsvindt, lopen de deelnemers naar de Groenestraat. Daar komen ze ook weer een nieuw obstakel tegen.

Loilse heuvelen
“In het bosje van Reintjes bij de familie Donkers hebben we de Loilse heuvelen gebouwd”, zegt Rutjes. “Drie bulten met daarachter drie gaten, gevuld met ongeveer een halve meter grondwater.” Via de Leigraaf op de grens van Loil en Wehl keren de deelnemers vervolgens weer terug naar het centrum van Loil, waar de start en finish van het evenement zijn.

De eerste survivallaars beginnen zondag om 9.15 uur, de laatste groep vertrekt om 15.59 uur. Het publiek kan de survivalrun onderweg goed volgen met de fiets of paardentram.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.