Dubbel benefietconcert De Club voor Ronald McDonald

DIDAM – Vijf jaar geleden waren het Laura Loeters en Stanley Burleson die het promsconcert van Harmonie De Club extra cachet gaven. Speciale gast tijdens de viering van het 120-jarig bestaan van het orkest is Niels Geusebroek. Hij geeft samen met De Club, ‘huisorkest’ Vocaal uit Nieuw-Dijk en de Didamse band Spot op zaterdag 1 november een benefietconcert in de markthal in Didam.

De ongeveer zeventig leden van De Club repeteren bij Jan&Jan voor de benefietconcerten van 1 en 29 november in de Didamse markthal en de Eusebiuskerk in Arnhem.

De ongeveer zeventig leden van De Club repeteren bij Jan&Jan voor de benefietconcerten van 1 en 29 november in de Didamse markthal en de Eusebiuskerk in Arnhem.

“Een jubileum is een mooie gelegenheid om iets bijzonders te doen”, vindt dirigent Römanö Mediati. “Dus geven we net als vijf jaar geleden een promsconcert. Bij een promsconcert hoort een bekende Nederlander. Met Niels Geusebroek kwamen we in contact via het goede doel dat we aan het concert hebben gekoppeld. De opbrengst van het concert gaat naar het Ronald McDonald Huis in Arnhem.”

Ook het Ronald McDonald Huis in Arnhem viert in 2014 namelijk een jubileum. Het huis bestaat ten opzichte van De Club pas vijf jaar, maar wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. “Ik ken één van de bestuursleden van het Ronald McDonald Huis persoonlijk”, zegt Mediati. “Bij ons ontstond het idee om samen iets te doen. Wij waren al in voorbereiding voor het concert op 1 november en spelen nu voor Ronald McDonald. Zij vieren hun 5-jarig bestaan op 29 november in de Eusebiuskerk, waar wij het concert nogmaals geven.”

Eusebiuskerk
Het benefietconcert wordt als totaalconcept overgenomen. Niet alleen staan in de Eusebiuskerk dezelfde artiesten op het podium, ook het licht en geluid verhuizen vanuit de markthal mee naar Arnhem. “Het wordt meer een muzikale show dan een traditioneel concert”, vertelt muzikant Karin van der Velden, die voor De Club eveneens de pr verzorgt. “De muziek gaat alle kanten op, van klassiek naar licht en humor. Op twee grote schermen naast het podium worden daarbij voortdurend filmbeelden getoond.”

De Club speelt een aantal nummers alleen, maar ook in combinatie met Geusebroek, Vocaal en Spot. Ook is er een optreden samen met de klassieke gitarist Michael Schmiedel. “Hij studeert af aan het conservatorium in Zwolle”, zegt Mediati. “Schmiedel speelt het bekende tweede deel van het Concierto d’Aranjuez. Een heel gevoelig nummer, waarvoor veel gitaristen passen omdat het zo moeilijk is. Hij durft het echter wel aan.”

Toegankelijk
De andere klassieke nummers die op het programma staan, zijn voor het publiek eveneens heel herkenbaar. Verder komen onder andere Skyfall van Adele, een André Hazes Medley en The Wall van Pink Floyd voorbij. Tijdens de grote finale staan alle muzikanten en zangers op het podium en worden onder andere What a Feeling en Let me Entertain you gebracht.

“We spelen in totaal 22 nummers, die voor iedereen heel toegankelijk”, vindt Van der Velden. “Je hoort bij dit soort concerten niet voor niets vaak de uitspraak ‘Goh, ik wist niet dat een harmonieorkest dit ook kon’. We hopen dan ook twee keer op een uitverkocht huis. De kaartverkoop voor de markthal, waar zo’n 650 bezoekers in kunnen, is inmiddels begonnen.”

Het benefietconcert in de markthal begint om 20 uur. Kaarten kosten 20 euro en zijn verkrijgbaar bij de leden van De Club of via de website www.declub.org. Na afloop is er nog een afterparty met muziek van feestband Spot.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.