Dodenherdenking op de Paasberg zonder Braamtse klok

ZEDDAM/BRAAMT – Het werd een hele andere dodenherdenking dan ze zich in Zeddam en Braamt hadden voorgesteld. Sober, zoals overal in Nederland, met slechts een handjevol genodigden. Zonder nabestaanden en getuigen van de oorlog. En zonder klok.

Gisteravond zou de Braamtse klok, die vorig jaar oktober uit de kerk in Braamt werd gehaald, voor het eerst klinken bij het oorlogsmonument op de Paasberg. De afgelopen maanden onderging de klok een grondige restauratie en lasten leerlingen van de Anton Tijdink school een nieuwe beugel, zodat hij straks met twee touwen kan worden geluid. Ook het gat voor de fundering werd al gegraven, waarop de klokkenstoel wordt geplaatst.

Onthulling
De coronacrisis gooide echter, zoals op zoveel plekken, roet in het eten. “We wilden de klok op 2 mei officieel onthullen, zodat hij tijdens dodenherdenking een plek bij het monument zou hebben”, zegt Peter Schrauwen, die als lid van het 4 mei comité Zeddam-Braamt betrokken is bij het herbestemmen van de Braamtse klok.

“Maar we mogen de resterende werkzaamheden niet uitvoeren. De fundering moet nog worden gestort. Ook is de klokkenstoel, een stalen frame met een houten behuizing van ruim twee meter hoog en een glazen dakplaat, nog niet klaar. We lagen helemaal op schema, maar onze vrijwilligers kunnen nu niet verder met hun werk.”

Dus moesten de aanwezigen het gisteravond tijdens de dodenherdenking slechts doen met een gapend gat naast het oorlogsmonument op de Paasberg. Wel werden er al twee permanente vlaggenmasten geplaatst, waarin gisteravond de vlaggen halfstok hingen. “Verder vervangen we de trapleuningen nog en plaatsen we een permanente vuurschaal bij het monument.”

Herdenking
De herdenking van gisteravond werd bijgewoond door slechts twee leden van het 4 mei comité Zeddam Braamt, waaronder Schrauwen, die zoals gebruikelijk het woord deed. Verder was vanuit de gemeente wethouder Wim Sinderdinck aanwezig en bliezen twee trompettisten de last post en het Wilhelmus. De gemeente maakte van het geheel wel een beeldregistratie, net als van de overige herdenkingen, die te zien is op de gemeentelijke website.

“Het plaatsen van de klok gebeurt nu op een later moment”, vertelt Schrauwen. “Daar maken we een officieel gebeuren van, waarvoor iedereen die bij de herplaatsing van de klok betrokken is geweest, wordt uitgenodigd. Ook willen we hier graag de ouderen uit Braamt en Zeddam bij uitnodigen, zoals we dat nu ook hadden gedaan. En de schutterijen, gildes, voetbalvereniging en Zeddamse en Braamtse jeugd. Hopelijk kunnen we snel weer aan de slag en laat dat moment niet te lang op zich wachten.”

Foto: Slechts een handjevol mensen woonde de dodenherdenking op de Paasberg in Zeddam bij. Ook de Braamtse klok ontbrak nog.