De Expeditie nu ook officieel Integraal Kind Centrum

DIDAM – De leerlingen en onderwijzers van De Expeditie vierden vorige week een klein feestje. Vrijdag werd namelijk officieel het Integraal Kind Centrum geopend. In IKC De Expeditie werkt de basisschool nauw samen met kinderopvang Zonnekinderen en Zozijn.

Truus en Theo gingen tijdens de opening van IKC De Expeditie zelf op expeditie.

“Het idee achter een IKC is dat je samenwerkt vanuit één team, één pedagogische visie en één cultuur”, vertelt interim-directeur Fons Pieters. “Daarmee creëer je één doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar.”

Directeur Margriet Hofstee van Zonnekinderen gebruikt een trampoline om aan de kinderen uit te leggen wat een Integraal Kind Centrum is. Ze roept daarvoor één van de leerlingen, Melte, naar voren. Het meisje moet eerst op de grond zo hoog mogelijk springen en mag het daarna op de trampoline proberen. “Zien jullie dat ze met de trampoline veel hoger kan springen?”, vraagt ze vervolgens aan de kinderen.

Daarop draait ze de trampoline om. “In de trampoline zitten allemaal veren”, toont ze. “De ene is meester Fons, dit is juf Ans van de Buitenschoolse Opvang, dit is jullie eigen juf of meester en dit jullie pap of mam. Al de veren samen zorgen ervoor dat Melte veel hoger kan springen dan normaal. Door het samen te doen kunnen we dus veel meer.”

Een IKC heeft daarnaast volgens Pieters ook als voordeel dat je elkaars talenten kunt benutten en gebruik maakt van elkaars faciliteiten. “Er is maar één loket, waar kinderen vanaf hun geboorte totdat ze naar de middelbare school gaan naartoe kunnen”, zegt hij. Eén kindcentrum, dat open is van 7 tot 18.30 uur, waar iedereen samenwerkt aan één doorgaande leerlijn. “Het pedagogisch klimaat is overal hetzelfde. Als je vanuit de peutergroep de stap maakt naar de kleuters, dan gaat dat veel makkelijker, want je bent er al.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.