Dag van ons Dorp eerste aanzet voor nieuw dorpshuis

NIEUW-DIJK – ‘De Meikever’ is sinds 4 mei formeel van Nieuw-Dijk. Om dit samen met de inwoners te vieren, houdt Stichting Dorpsvoorzieningen Nieuw-Dijk op zondag 24 juni de Dag van ons Dorp. Op deze activiteitenmiddag wordt ook de eerste aanzet gegeven voor een nieuwe invulling van het dorpshuis.

Tussen 14 en 17 uur zijn er diverse activiteiten voor jong en oud, die ook in de toekomst in het ‘nieuwe’ dorpshuis kunnen plaatsvinden. Doel van de dag is bovendien het promoten van de dorpsvoorziening bij nieuwe gebruikers en het werven van extra vrijwilligers. Daarnaast krijgen de bezoekers uitleg over de verbouwing van ‘de Meikever’.

“We hebben niet de middelen om groots te verbouwen, maar willen intern wat aanpassingen doen om de mogelijkheden van het gebouw te vergroten”, zegt Jan Moorman, penningmeester van de stichting. “In het hele gebouw is inmiddels wifi aangelegd, zodat we  ook bedrijfsruimten kunnen verhuren.”

Verder gaan de plafonds eruit en worden er wat nieuwe kozijnen gezet. Aan de achterzijde komt een terras met koffiebar. “Ook willen we de entree van het gebouw vernieuwen en zijn er plannen voor de aanleg van een jeu de boulesbaan.”

Huurders
De stichting gaat komende zomer al aan de slag, zodat de ruimte klaar is als in september de eerste externe huurder komt. “Onder het mom van ‘Maak Nieuw-Dijk Meester’ wordt er een service- en informatiepunt van de gemeente in het gebouw ondergebracht”, vertelt Ceciel Raben namens digiDiek. “Ook komt er een ruimte voor een fysiotherapeut, waar we mee in overleg zijn.”

De verbouwplannen zijn zo goed als klaar en worden 24 juni aan iedereen getoond. Met de presentatie van de Diekse catalogus en diverse activiteiten laat de commissie bovendien zien wat de kansen en mogelijkheden van het gebouw zijn. Zo zijn er de hele dag kinderspelen en is er aan het einde van de middag een open podium voor de jongeren. Verder zijn er optredens van fanfare DES en de koren.

“Voor de senioren organiseren we ‘Heel Nieuw-Dijk bakt”, zegt Suzen Teunissen, hoofd van de activiteitencommissie. De oudere inwoners kunnen verder een rondrit met de huifkar maken. Hennie Pouwels (koren): “Die rijdt twee keer drie kwartier door het buitengebied van het dorp.”

Naam en logo
Tijdens de ludieke opening wordt het nieuwe logo van de Stichting Dorpsvoorzieningen Nieuw-Dijk onthuld. Ook krijgt het gebouw een nieuwe naam. “’De Meikever’ is onlosmakelijk aan het jeugdgebouw verbonden”, weet José Peters, die namens de jeugd en senioren in de activiteitencommissie zit. “Maar ‘dorpshuis’ is straks wellicht een betere naam.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.