Column notaris Laarberg: Divers pluimage

Wist je dat ganzenkuikens groot worden van gras en eendenkuikens van insecten? Wist je dat ik cliënten van divers pluimage op kantoor krijg?

Laatst kwam een zoon met zijn moeder langs uit het Limburgse. Hij was lid van een motorclub, had grote tatoeages op zijn armen en een duidelijk Limburgs accent. Zijn moeder was een frêle dame op leeftijd. Hij zou naar het buitenland vertrekken en wilde zijn moeder goed verzorgd achterlaten. Aangezien hij geen broers of zusters heeft, was het best even lastig te bedenken wie voor moeder zou komen opdraven als er iets aan de hand was. Gelukkig kon hij rekenen op zijn motorclubvrienden. Ondanks het feit dat ze wat verder weg wonen, hebben ze beloofd dat zij haar helpen bij nacht en ontij. Dat is toch prachtig!

Een tijdje terug kwam een Joods echtpaar, niet uit de buurt overigens, bij mij op kantoor. Ik ken ze al van de tijd dat ik nog op een ander kantoor werkte. Zij worstelen nog steeds met het oorlogsverleden en nu vonden ze het tijd om hun testament weer eens onder de loep te nemen. Dat is heel verstandig, omdat je situatie verandert naar mate de tijd verstrijkt. Je ziet dingen anders, je hebt andere dingen, de relatie die je met mensen hebt die in je testament staan, is veranderd of ze zijn helaas al overleden.

Afgelopen winter kwam de barones langs; zo’n heerlijk ouderwetse dame met een bontje die ik ook al een hele tijd goed ken. Met haar heb ik weer gesproken over haar partner, die steeds meer vergeet. Vandaar dat een gesprek over notariële zorgvolmachten wel op zijn plaats was. Ik heb met haar toen weer zo hard gelachen, maar dat vertel ik in de volgende column wel.

Vorige week kwam een jong stel op kantoor met vragen over de aankoop van een huis, een hypotheek, een samenlevingscontract, testamenten en volmachten. Kortom, de hele santenkraam, zoals dat heet.

Dan voer je als notaris weer een heel ander soort gesprek en dat vind ik nou zo leuk aan mijn vak. Allerlei mensen met verschillende zaken die spelen. Niet alleen problemen, maar ook leuke dingen. En bij al die verschillende zaken kan ik dan behulpzaam zijn. Ik neem de tijd voor jou of jullie om uit te zoeken wat in jullie geval het beste is. Heel soms is luisteren alleen al genoeg, maar moet er echt iets op papier komen, kom dan eens langs: ik ben de notaris die nog tijd voor je neemt.