CDA levert waterschapszetel in, PvdA krijgt er één bij

STOKKUM / LOIL – Bij het Waterschap Rijn en IJssel zijn er na de verkiezingen van afgelopen woensdag geen grote verschuivingen. Het CDA leverde één zetel in en houdt daarmee vijf plaatsen in het algemeen bestuur over. De PvdA kreeg er juist één bij en staat nu op vier zetels.

Verder veranderde er niets in de zetelverdeling. Zo behield de partij Water Natuurlijk haar vijf zetels, waarmee ze samen met het CDA de grootste is. De VVD heeft nu drie zetels, Vrienden van de Berkel twee, de AWP één, net als 50Plus en de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen.

Woensdag 20 maart brachten 269.417 inwoners uit 22 gemeenten hun stem uit voor de verkiezingen van het Waterschap Rijn en IJssel. Het opkomstpercentage bedroeg daarmee 53,5 procent. Dit is 8,5 procent meer dan bij de vorige verkiezingen in 2015. Deze voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen op lijstniveau maakte Waterschap Rijn en IJssel donderdagmiddag bekend. 

Definitieve uitslag
Op maandag 25 maart om 10 uur wordt de definitieve uitslag op persoonsniveau bekendgemaakt. Het kan namelijk voorkomen dat er nog een kleine wijziging in de zetelverdeling plaatsvindt op grond van voorkeurstemmen en/of lijstverbinding van partijen. Het nieuw gekozen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel wordt op 28 maart geïnstalleerd.

Foto: Dijkgraaf Hein Pieper presenteert de uitslagen van de waterschapsverkiezingen.