Buurt start met aanleg speelpark Lupinenstraat

DIDAM – Het plan van omwonenden voor een speelpark aan de Lupinenstraat is met volledige instemming van de buurt goedgekeurd. Zondag gaat daarom de schop in de grond en beginnen de initiatiefnemers zelf met de aanleg van het park. “We zetten zondag alvast de paden en de groenborders uit”, zegt overbuurman Aico Jansen.

“Woensdag 20 maart start de hovenier vervolgens met het uitgraven en aanleggen van de paden. Daarna is het aan de buurtbewoners om de planten te poten en een deel van de speeltoestellen, zoals de klimbomen en stapstenen, te plaatsen.”

Jansen is samen met buurvrouw Sharon van Dulmen, Nicole Schouten van Driestroomhuis Het Kom-Fort en Dinie Alberts, leerkracht van de Albert Schweitzerschool, trekker van het project.  De omwonenden van het nu nog braakliggende grasveld tussen de school en Het Kom-Fort maakten de afgelopen maanden samen met Pelle Spaan, stagiaire bij de gemeente Montferland, een plan voor het parkje.

“De gemeente wilde in eerste instantie alleen twee goaltjes plaatsen”, vertelt Schouten, zorgouder van Het Kom-Fort. “Dat vonden wij als buurt heel erg jammer. Het is een mooie ruimte, waar meer dan alleen voetbal mogelijk is.” Dus komt er nu niet alleen een trapveldje, maar ook een beleeftuin met klimbomen, stapstenen en twijgenhutjes. De 15.000 euro, die de gemeente voor het plan heeft uitgetrokken, mogen ze nu zelf besteden.

Groen
Door het park slingert een pad dat vanaf de school, de Lupinenstraat en de kant van de Plataan is te bereiken. Aan de straatkant komt een hek voor de veiligheid van de spelende kinderen. In het plan is veel plek ingeruimd voor groen. “Eén van onze wensen is dat we meer vogels, insecten en vlinders willen in de buurt”, zegt Van Dulmen. “Daar is in de keuze voor de planten en begroeiingen rekening mee gehouden. Elk seizoen bloeit er iets in het park.”

Ook willen de buurtbewoners graag een insectenhotel plaatsen. Verder staat een waterpomp hoog op het verlanglijstje. Jansen: “Daar hebben we nu alleen nog geen geld voor. Het idee is om dit met acties en zelfwerkzaamheid bij elkaar te krijgen. Verder zijn we nog op zoek naar materiaal voor twijghutjes, een rioolbuis, klimboom en boomstammen. Wellicht zijn er mensen die ons daaraan kunnen helpen.”

Onderhoud
De doeltjes, ballenvangers en haag krijgen ze van de gemeente Montferland. Daarbij draagt de gemeente straks zorg voor het maaien van het gras. “De paden worden verhard en breed genoeg gemaakt om er met een grasmaaier overheen te kunnen. Daarmee zijn ze ook rolstoelvriendelijk”, weet Schouten. Het onderhoud van de rest van het park doen de omwonenden straks zelf in samenwerking met de school en de bewoners van Het Kom-Fort.

De ontwikkelingen in het park zijn te volgen via de Facebook-pagina Park Lupinenstraat. “Als er mensen zijn die ons willen steunen met materialen voor de speeltoestellen of bij het onderhoud van het park, kunnen ze zich melden via het mailadres park.lupinenstraat@gmail.com.”

Afbeelding: Schets park Lupinenstraat.