Burgers van Diem lijst oude foto’s en kranten in

DIDAM – Burgers van Diem krijgt een nieuwe look. Zes leerlingen van Symbion, school voor praktijkonderwijs, hebben de kozijnen en deuren inmiddels van een nieuwe laag verf gezien. Op dit moment worden de muren gewit. “Hier willen we straks oude krantenknipsels en foto’s inlijsten, die de mensen herinneren aan vroeger”, zegt Petra Buijs.

Manouk van Ewijk (17), vijfdejaars leerling van Symbion, voorziet de deuren van Burgers van Diem van een nieuwe laag verf. Ook het interieur van het restaurant wordt opgefrist.

Manouk van Ewijk (17), vijfdejaars leerling van Symbion, voorziet de deuren van Burgers van Diem van een nieuwe laag verf. Ook het interieur van het restaurant wordt opgefrist.

Petra Buys runt Burgers van Diem nu bijna een jaar. In het restaurant in woonzorgcentrum Meulenvelden werken mensen met een verstandelijke beperking. Zij helpen in de keuken en doen de bediening.

“We willen hier aan zoveel mogelijk mensen met een rugzakje een werkplek bieden”, vertelt Buys. “Daarom hebben we Symbion gevraagd te helpen bij de verbouwing. We willen het interieur een beetje opfrissen en wat herinneringsplekken creëren voor de bewoners van Meulenvelden.”

Herinneringen
Hiervoor is Buys op zoek naar oude kranten, boeken en foto’s, die ze kan inlijsten en ophangen. De artikelen en foto’s moeten bij de bewoners, kinderen en kleinkinderen voor de nodige gespreksstof zorgen. “Ze roepen bij de mensen herinneringen op aan vroeger, waarover ze kunnen praten”, verwacht Buijs. “Dat kunnen herinneringen zijn aan Didam, maar ook aan landelijke gebeurtenissen. Zo hebben we inmiddels boeken over het koningshuis gekregen en Bruna heeft ons een oorlogskrant geschonken.”

Aan de Oudheidkundige Vereniging Didam heeft Buys oude foto’s en kranten van Didam, Loil en Nieuw-Dijk gevraagd. Maar ook anderen kunnen materiaal aanleveren. “Alles is welkom”, zegt Buys. “Zo zoeken we ook nog steeds gebruiksartikelen uit vroegere jaren. Die leiden eveneens tot verhalen. Onlangs kregen we een oude melkkan, waar twee dames vervolgens een uur lang over hebben gekeuveld.”

Verder wil Buys de inrichting van het restaurant wat speelser maken. De leerlingen van Symbion nemen hiervoor onder andere de meubels onder handen. “Bij de openhaard is inmiddels een zitje gecreëerd. Ook knappen de leerlingen wat oude kastjes en tafeltjes op, die we in het restaurant kunnen zetten. De bovenbladen van de huidige tafels worden geschuurd en de poten wit gemaakt.”

Winkeltje
Naast een andere look kreeg Burgers van Diem onlangs ook een extra aanvulling. Vier cliënten van dagcentrum De Lockhorst van Zozijn openden bij het restaurant het nieuwe winkeltje Zoiets. Hier zijn tal van cadeautjes verkrijgbaar, zoals wekpotten met blauwe druifjes, gebreide sokjes en een kop en schotel met voer voor de vogels.

“Een leuk kleinigheidje voor mensen die bijvoorbeeld iemand bezoeken in Meulenvelden”, zegt Buys. “De cliënten van Zozijn, die allemaal een fysieke beperking hebben, kopen de spullen in en doen de bedrijfsvoering. De cadeautjes worden vervolgens door onze leerlingen verkocht en ingepakt. We waren al gestart met een winkeltje, maar dit is een leuke uitbreiding.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.