Broers Salemink over goed en fout in de oorlog

DOETINCHEM/DIDAM – De broers Theo en Leo Salemink houden woensdag 3 mei in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem twee lezingen ‘Goed en fout in de oorlog’ over bijzondere gebeurtenissen in de oorlog. Eén van die gebeurtenissen speelt zich af in Didam.

SaleminkTheo Salemink spreekt eerst over de gedwongen verkoop door de gehele Achterhoek en Liemers van zogenaamde ‘Joodse landbouwgronden’ in 1941. In de Achterhoek en Liemers besloegen deze gronden ruim 200 bunder; in heel Nederland ging het om 6000 bunder. Het waren voornamelijk weilanden die door Joodse veehandelaren werden gebruikt. In Zevenaar verloren de neven Leo Jacob en Sallie Gans hun weilanden in de Tatelaar. De grond van veehandelaar Leis Levy in Heelweg werd opgekocht door de gemeente Wisch.

Vervolgens vertelt Leo Salemink het verhaal van de Duitse deserteurs Stefan Leyendecker en Reinhard Nolte. Leyendecker woonde met zijn Nederlandse vrouw Dora Heersink in Sinderen toen hij werd opgeroepen om te vechten voor Hitler. Uit de brieven die hij vanuit Roemenië en Rusland aan Dora schreef, komt hij bepaald niet naar voren als een nazi. De brieven bevinden zich in het Erfgoedcentrum. Theologiestudent en soldaat Nolte raakte bevriend met het gezin van meester Staarink in Didam. Daar werd hij in november 1944 doodgeschoten toen hij op het punt stond te deserteren.

De sprekers belichten in beide lezingen de dunne scheidslijn tussen goed en fout in oorlogstijd en gaan hier na de lezing graag met de bezoekers over in discussie. De lezingen beginnen om 19.30 uur. De entree bedraagt 3,50 euro. Aanmelden kan via info@ecal.nu of 0314-787078. Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is gevestigd in ’t Brewinc aan de IJsselkade 13 in Doetinchem.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.