Brandweer Didam viert 200-jarig jubileum met open dag en defilé

DIDAM – Brandweer Didam bestaat 200 jaar. Dit viert de brandweer op zondag 9 september met een open dag, defilé van oude en nieuwe voertuigen en een fototentoonstelling.

De vrijwillige brandweer van Didam in 1952. Foto Archief OVD

De officiële opening van de jubileumdag wordt om 12.00 uur verricht door burgemeester Peter de Baat. In de kazerne is vanaf dat moment een fototentoonstelling over 200 jaar Brandweer Didam te zien. Verder is de kazerne aangekleed met oude brandweertenues en –attributen. In de kantine draait een fotocollage en film van Wim Lubbers over het brandweerverleden. Zowel de tentoonstelling als film zijn samengesteld met medewerking van de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD).

Om 13.00 uur start het defilé van oude en nieuwe brandweervoertuigen. Er rijden zo’n dertig voertuigen mee, die een route afleggen door de voormalige gemeente Didam. Zo komen er wat oude brandweerwagens uit Doesburg en Borculo naar Didam, maar rijdt ook het eigen materieel mee. Verder is er onder andere een hoogwerker en Groot Water Transport (GWS) te zien.

Het defilé duurt ongeveer tot 14.30 uur. Tijdens en na het defilé kan het publiek ook binnenlopen in de kazerne aan de Burgemeester Kronenburglaan, waar ook voor de jeugd diverse activiteiten plaatsvinden. Er staat bijvoorbeeld een brandhuisje, dat de jeugdige bezoekers mogen blussen. Dat gebeurt met een Roemeense handspuit uit 1911 of met een ander blusinstrument. De jeugd mag daarbij ook echte brandweerpakken aan. De activiteiten in de brandweerkazerne eindigen om 17.00 uur.

Historie
De Brandweer Didam werd op 9 september 1818 (9-9-1818) opgericht, dus bestaat de brandweerpost zondag 9 september precies 200 jaar. Destijds werd een aantal mannen aangewezen, dat verantwoordelijk was voor een wijk of buurtschap. Zij hadden alleen de beschikking over emmers en kuipen om te vullen met water, brandblusmiddelen waren er nog niet. Als er brand was moesten ze zelf mensen uit de buurt optrommelen om te helpen bij het blussen. Pas in 1827 kregen ze de beschikking over een eerste kleine brandspuit.

Informatie
Meer informatie over 200 jaar Brandweer Didam is te vinden op de Facebook-pagina van Brandweer Didam. Kijk ook eens op de website van de Oudheidkundige Vereniging Didam, www.ovd-didam.nl, voor een stukje brandweerhistorie. Om ook de toekomst van de Brandweer Didam te kunnen garanderen, is het korps nog steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Tijdens de jubileumdag wordt er daarom ook een standje ingericht met informatie over het brandweerwerk.Facebooktwittergoogle_plus